Írd be, mit keresel:

Fűszeres sertéstarja szaftosan, sütőben sütve

Hűvösebb napokon kimondottan jólesik begyújtani a sütőt, és ott készíteni az ebédet, vacsorát, nem is kell mellette állni, és isteni illatok, kellemes meleg tölti be a konyhát. Most pácolt tarját sütöttem, istenien omlós, fűszeres és laktató lett...

Cookta - 2023.10.03.
Fűszeres sertéstarja szaftosan, sütőben sütve

A sült húst azért szeretem, mert rengeteg módon ízesíthető, pácolás után a sütőben nyugodtan magára hagyható, és mindig is arat, legalábbis nálunk. Mi a szaftosabb húsokat kedveljük, így tarjaszeleteket fűszereztem be, de ízlés szerint bepácolhatunk akár karajszeleteket is. A húst érdemes előző este előkészíteni, majd felhasználásig a hűtőben tárolni, így kellően átjárja a fűszeres íz, és a hús rostjai is felpuhulnak, amitől porhanyósabbra sül.

Forrás: Kard Éva

Tálaláskor almás-hagymás sült krumplival kínáltam, ami a hússal egy időben, de másik tepsiben szintén a sütőben sült, de jól illik hozzá például a krumplipüré is, vagy éppen a hagymás-tört krumpli savanyúsággal.

Forrás: Kard Éva

Fűszeres sertéstarja

Hozzávalók:

  • 6 vastagabb szelet sertéstarja
  • 1 evőkanál Gulyáskrém
  • 1 evőkanál csípős Piros Arany
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál köménymag
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 2-3 evőkanál sertészsír

Elkészítés: A hússzeleteket enyhén sózzuk be, majd tegyük félre.

Az egész köménymagot tegyük serpenyőbe, majd rázogatva, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük át egy mozsárba, majd törjük össze.

Az olajhoz adjuk hozzá a Gulyáskrémet, a Piros Aranyat, az ételízesítőt, a maradék sót, az előzőleg megpörkölt köménymagot, a fűszereket és az összezúzott fokhagymát, majd keverjük alaposan össze. A besózott hússzeleteket ezután forgassuk bele a fűszeres paprikakrémbe, majd tegyük be éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe öntsük bele a bort, helyezzük egymás mellé a befűszerezett hússzeleteket, majd csorgassuk rá a visszamaradt pácot. Ezután fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, majd kb. 45 perc alatt pároljuk puhára a húst. Én légkeverésnél 160 fokon pároltam puhára. Amikor a hússzeletek puhára párolódtak, vegyük le a fóliát, kanalazzuk a hús köré a sertészsírt, majd a hőfokot magasabbra véve süssük szép pirosra – én légkeverésnél 190 fokon sütöttem készre a húst.

Tálaláskor a pirosra sült hússzeleteket ízlés szerinti körettel kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.