Mindenki tudja, mennyire fontos a jó reggeli, ami lehetőleg egészséges, feltölt energiával, nem bonyolult és hosszadalmas elkészíteni, és ha lehet, tartson telten, sőt még finom is legyen. A tojással kombinált avokádókrémes pirítósra mindez igaz, sőt igazi kényeztetés!

A ropogósra pirított kenyér, a krémes avokádó és a folyósan lágy tojás kombója tökéletes ízben, textúrában, de tápanyagokban is, hiszen tele van fehérjével és ómega-3 zsírsavval, D-, E- és K-vitaminnal, magnéziummal, folsavval, az egészségesebb étrendet követőknek így nagyon jó választás, sport előtt vagy után pedig kimondottan jól jöhet ez a fehérjebomba, és nemcsak reggelire, de akár edzés előtt vagy utáni étkezésnek.

A tojás-avokádó-kenyér kombinációja sokféle lehet, attól függően, hogy az avokádót krémesítjük vagy csak szeleteljük, és attól is, hogy a tojás sütve, főzve vagy buggyantva készül, és persze a kenyér is sokféle lehet. Szerintünk krémesített, ízesített avokádóval a legfinomabb és buggyantott tojással, de ez persze ízlés kérdése, és sokan csak azért kerülik ezt a különösen lágy és folyós belsejű tojásfőzési módszert, mert attól tartanak, hogy nem sikerül. A titok valójában csak annyi, hogy a tojást egy tálkába kell először felütni, majd egészen közelről a gyöngyöző, sóval és pici ecettel ízesített vízbe engedni, semmiképpen sem belecsobbantani, így egyben marad és gyönyörű lesz, 3-5 perc alatt pedig tökéletesre fő, attól függően, ki mennyire folyósan szereti!

Avokádókrémes pirítós buggyantott tojással

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 szelet kenyér
  • 1 érett avokádó
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • csipetnyi csili
  • 2 evőkanál ecet
  • só, bors

Elkészítés: Az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, majd a húsát egy kanállal kikaparjuk, tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, 1-2 evőkanálnyi citromlevet facsarunk hozzá, csipetnyi csilit is adhatunk hozzá, ha szeretjük, és villával összetörjük.

Közben egy edényben vizet forralunk a tojásnak, ha forr, sózzuk, és 2 evőkanál ecetet adunk hozzá, majd tekarékra vesszük, hogy éppen csak gyöngyözzön. A tojásokat egyenként egy tálkába felütjük, majd egészen közelről egy óvatos mozdulattal a vízbe engedjük, és 3-5 percig főzzük, attől függően, mennyire folyósan szeretjük a közepét. Ezután szűrókanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, és konyha papírtörlőre rakjuk.

Ezalatt megpirítjuk a kenyérszeleteket kenyérpirítóban vagy egy száraz serpenyőben. Ha szeretjük és az alkalom is megengedi, bedörzsölhetjük egy kis fokhagymával, ráhalmozzuk az avokádókrémet, majd a tetejére ültetjük a buggyantott tojást.

Azonnal tálaljuk, még finomabb, ha kevés reszelt parmezánt és egy kis snidlinget szórunk rá, ízlés szerint paradicsomot vagy más friss zöldséget kínálhatunk hozzá.