Írd be, mit keresel:

Búcsú a nyártól az utolsó friss paradicsomlevessel

A paradicsomleves elég megosztó étel, sokaknak gyerekkori kedvenc az ovis, majd menzás betűtésztás változat, mások nem kedvelik ezt a sokszor túl édes levest. Az igazi, szabad földi paradicsommal viszont olyan finom, gazdag ízű és egészséges, selymesen krémes paradicsomlevest készíthetünk, ami mindenkinél garantált sikert arat.

Cookta - 2023.10.07.
Búcsú a nyártól az utolsó friss paradicsomlevessel

Az idei szezon utolsó napérlelte paradicsomai lassan eltűnnek a piacról, érdemes hát kihasználni ezeket az édes, lédús és zamatos példányokat, és kicsit meghosszabbítani velük a nyarat, legalább a konyhában. Mivel ilyenkor már kimondottan jólesnek a melengetőbb fogások, érdemes a paradicsomokból levest készíteni, méghozzá mediterrán változatban. Ez nem az a paradicsomlével és rántással készülő édes változat, hanem egy mediterrán, rengeteg rostot és vitamint tartalmazó mennyei manna, amelyben benne van az elmúlt nyár napfénye és emlékei.

Nagyon selymes, kis tejszín teszi lágyabbá és krémesebbé, egészen pici cukor ellenpontozza a paradicsom savasságát, és az olaszos fogásokból elmaradhatatlan fokhagyma, bazsalikom és parmezán itt is nagyon jól működik. Gyors és egyszerű, érdemes belőle akár nagyobb adagot is készíteni, mert a hűtőben 4 napig bőven elvan, de akár le is fagyaszthatjuk készen, így később is élvezhetjük még a nyár pazar ízeit.

Mediterrán paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • kb. 5 dl alaplé vagy víz
  • 1,5 dl tejszín
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • friss bazsalikom

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a paradicsomokat felkockázzuk.

Egy lábasban az olívaolajat felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, és üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a paradicsomot is, és kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd mehet bele a barna cukor és a sűrített paradicsom is, ezekkel is átkeverjük, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk, és közepes lángon, félig lefedve 15-20 percet főzzük.

A tejszínt és a reszelt parmezánt a leveshez adjuk, botmixerrel krémesre, selymesre mixeljük, egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk is friss bazsalikommal, kínálhatunk hozzá krutont, extra parmezánt, de pirított szezámmaggal, napraforgóbéllel meghintve is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.