Írd be, mit keresel:

Édesburgonya új szerepben: pirítósnak!

A pirítóskenyér valószínűleg sokaknál a leggyakoribb reggeli, de uzsonnára, vacsorára is gyakran praktikus tetszés szerinti feltéttel, édesen vagy sósan. Aki viszont szeretne kevesebb kenyeret és több egészségesebb ételt enni, kóstolja meg a pirítóst édesburgonyával!

Cookta - 2023.10.08.
Édesburgonya új szerepben: pirítósnak!

Az édesburgonyás pirítós hatalmas ötlet, és lapozzunk túl azon a tévhiten, hogy mindent helyettesíteni kellene valamivel, mert nem feltétlenül van így, viszont ez a módszer nagyon jó alternatíva arra, hogy kevesebb szénhidrátot, kenyeret együnk, és több zöldséget, amivel jobban jár a szervezetünk. Ráadásul ebben a formában a „pirítós” gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és az édesburgonyának rengeteg jótékony hatása is van.

Mit tud a batáta?

  • alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegeknek és diétázóknak javallott
  • bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban
  • gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás
  • rengeteg értékes rostot tartalmaz
  • Amerikában őshonos, de hazánkban is megterem, piacokon hazai termesztésűt is beszerezhetünk

Hogyan készítsük pirítósnak?

A jól megmosott édesburgonyát kb. fél centis szeletekre vágjuk, ízlés szerint hosszában és keresztirányban is szeletelhetjük, csak a mérete fok különbözni. A legegyszerűbb, ha kenyérpirítóba tesszük, és magas fokozaton megpirítjuk, ehhez 2-3 ismételt pirítás is kellhet, hogy kellően átpuhuljon belül a zöldség, kívül pedig kissé ropogósra süljön. A másik módszer, hogy olajjal kikent serpenyőben, tűzhelyen oldalanként 7-8 perc alatt megsütjük, de ha nagyobb mennyiséget sütnünk, akkor a harmadik módszer lehet a befutó, amikor is sütőpapírral fedett tepsibe téve, kis olajjal lekenve, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Tipp: Ha esetleg a sütőben mást sütünk, betehetjük mellé 20 percre egészben az édesburgonyát, elősütve, majd kihűtve sokkal könnyebb felszeletelni, és utána a fentiek alapján gyorsabban elkészülhet belőle a pirítós.

Mit tegyünk rá?

Gyakorlatilag bármit, amit egy pirítósra tennénk, édes és sós ízek is jól passzolnak hozzá, és bár alapban egy kicsit édes, mégis jól passzol sonkához, lazachoz, tonhalhoz, burgerbuci helyett tehetjük két szelet pirított batáta közé a hamburgert vagy a pulled pork húsunkat, vega és vegán étrendben krémsajt, hummusz, avokádó is jól passzol hozzá, tojáskrémmel, pár szelet sajttal is nagyon finom, érdemes vele kísérletezni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.