A csicseriborsókrém, vagyis a hummusz az elmúlt években egyre népszerűbb itthon is, szerencsére, mert egy nagyon egészséges, olcsó és otthon is könnyedén elkészíthető szendvicskrémről vagy mártogatósról van szó. Vegán, mindenmentes, tele van rosttal és fehérjével, és nem csak natúr változatban készíthetjük, hanem megbolondíthatjuk fűszerekkel vagy akár céklával is.

A hummusz és a cékla külön-külön is kedvencünk, de a kettő összekombinálva is nagyon jól működik. Ez a kissé hanyagolt, kimondottan olcsó és nagyon egészséges zöldség kicsit édeskésebbé, teltebb ízűvé teszi ezt a zseniális kencét, arról nem is beszélve, mennyire szemet gyönyörködtető a színe. Ha a cékla főzési idejét nem számítjuk, akkor gyors és maceramentes, és bár céklát főve is találunk vákuumcsomagolásban, otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni, és finomabb is frissen készítve.

Céklás hummusz

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 1 konzerv (400 g) csicseriborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 2 evőkanál tahini - szezámkrém
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A céklákat lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és tűzre téve, közepes lángon mérettől függően 45-50 perc alatt puhára főzzük, ha egy villát vagy kést ellenállás nélkül bele tudunk szúrni, akkor jó. Leszűrjük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd meghámozzuk, felkockázzuk.

Az előkészített céklát késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, a zúzott fokhagymát, a tahinit, hozzáreszeljük fél citrom héját, belefacsarjuk a levét, sózzuk és borsozzuk, és alaposan összemixeljük, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál olívaolajat is, és tovább selymesítjük, amíg a megfelelő krémes állagot megkapjuk.

Azonnal tálalhatjuk, de jót tesz neki, ha kicsit tud pihenni, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint finomra vágott petrezselyemmel vagy pár szem szezámmaggal meghintve kínáljuk.