A Nutella tagadhatatlanul az egyik legnagyobb csokis csábítás, imádjuk kiskanállal enni vagy kenyérre, kalácsra kenni, és minden vele készülő desszert biztos sikerre számíthat. Az utóbbi időben viszont egyre több támadás éri a világbajnok csokis mogyorókrémet, mert bizony fő összetevői a pálmazsír és a cukor, mogyorót alig, csoki helyett pedig kakaót tartalmaz. Készítsük inkább házilag, sokkal finomabb!

Ha megnézzük a Nutella címkéjét, valószínűleg azonnal a szívünkhöz kapunk, de legalábbis a fejünket csóváljuk csalódottságunkban. Az allergéneket nagy betűkkel kell jelölni, és szabály az is, hogy az összetevőket abban a sorrendben kell feltüntetni, amilyen arányban szerepelnek az ételben, vagyis azzal kell kezdeni, amiből a legtöbb van benne. Lássuk csak...

ÖSSZETEVŐK
Cukor, pálmaolaj, MOGYORÓ (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány TEJPOR (6,6%), TEJSAVÓPOR, emulgeálószer: lecitinek (SZÓJA); aroma (vanillin).

Uhhh... Kész átverés, nem? Arról nem is beszélve, hogy pálmazsír mennyire káros a szervezetre és a környezetre, és ha igazi csokival és sok mogyoróval készülne, akkor lenne benne elég zsiradék magától is, nem kellene pluszban hozzáadni.

A házi csokis mogyorókrém sokkal természetesebb és finomabb is, egyszerű elkészíteni, és az édességét is szabályozhatjuk. Az egyetlen hátránya, hogy hűtőben kell tárolni, és kb. 1 hét alatt érdemes elfogyasztani, de ez valószínűleg nem okoz majd gondot, mert csak úgy eteti magát, isteni finom!

Házi csokis mogyorókrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg mogyoró
  • 2 dl zsírosabb tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál porcukor - opcionális

Elkészítés: A mogyorót egy tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt illatosra pirítjuk, majd kivéve hagyjuk kicsit hűlni. Közben a kétféle csokoládét felkockázzuk, és vízgőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük, félretesszük.

A még meleg pirított mogyorót tiszta konyharuhába vagy papírtörlőbe tesszük, és a héját ledörzsöljük, majd a csupasz mogyorót késes aprítóba tesszük, és egészen simára, pépesre őröljük. Ha melegen végezzük, akkor könnyebben lesz pépes, mert a mogyoróban lévő olaj könnyebben ki tud oldódni. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a tejszínt, a kakaóport és a porcukrot, és sűrű, sima krémmé összedolgozzuk.

A házi Nutellánkat üvegbe tesszük, hagyjuk kihűlni és egy kicsit besűrűsödni, majd a hűtőben tároljuk felhasználásig.