Sütőtök sokféle van, a klasszikus gömbölyded, Halloween idején népszerű buci változatot valószínűleg mindenki csak ilyenkor és egyszer vásárolja évente, mert hatalmas és nehezen kezelhető, makacs a héja, de látványos töklámpás készíthető belőle, ami jó móka, de főzésre sokkal célszerűbb a körte vagy sonka formájú, kanadainak is nevezett fajta, aminek sokkal vékonyabb a héja, könnyebben kezelhető, és ha jó példányt választunk, akkor nagyon finom, édes, aromákban gazdag.

Azért is érdemes ezt a kisebb méretű, kanadai nemesítésű, de itthon is könnyedén megtermő fajtát választani, mert egészben vesszük, így nagyon hosszan elvan a hűtőben, míg a megvágott sütőtök még fóliával becsomagolva is pár nap alatt az enyészet felé indul, arról nem is beszélve, hogy a héj és a magház körüli rész kivágásával csökkentjük a felhasználható részt.

Vagyis több szempontból is a sonka vagy körte formájú sütőtök a favorit házi felhasználásra, de itt sem mindegy, milyet választunk. Erre érdemes figyelni:

legyen minél élénkebb, narancssárga a színe - a sápadtabb, sárgás és szürkés példányok éretlenek, kevésbé édesek, inkább keményítőben gazdagabbak, ízekben szegényebbek
minél fényesebb és feszesebb, annál jobb - a puha példányt sose vegyük meg, a fényesség pedig a zöldség egészségét, épségét jelzik
a pont-pont-vesszőcske mondókát viszont felejtsük el sütőtök vásárlásakor, nem a "hosszú nyaka, nagy a hasa" a legjobb választás, hanem a hosszú nyak és karcsú has, mert akkor a legkevesebb a macerás magos rész, és legtöbb a könnyen felhasználható sütőtökhús

A sütőtök sütéséről és a sütőtökpüréről itt olvashattok >>

Sütőtökös receptjeinket itt találjátok >>