Írd be, mit keresel:

Narancsos répasaláta – napsárga vitaminbomba egyszerűen és olcsón

A sárgarépa meglehetősen alulértékelt zöldségünk, legtöbben csak levesbe teszik, pedig érdemes nyersen, salátaként is felfedezni, mert egyrészt isteni finom, másrészt nagyon egészséges, arról nem is beszélve, hogy az egyik legolcsóbb zöldségünk, ami bárhol és bármikor beszerezhető - miért ne színesítenénk és frissítenénk vele repertoárunkat?

Cookta - 2023.10.13.
Narancsos répasaláta – napsárga vitaminbomba egyszerűen és olcsón

A répasaláta valójában nem egy nagy találmány, egyszerűen csak nem jut eszünkbe, hogy ebből a ropogós, édes, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, béta-karotinban gazdag zöldségből salátát készítsünk. Pedig jót tesz a bőrünknek, szemünknek, anyagcserénknek, mindezt úgy, hogy tényleg nagyon finom, ha például narancsos öntettel készítjük.

A narancs és a sárgarépa nagyon jól passzol egymáshoz, édeskés és pikáns egyszerre, már csak egy kis citrom, olívaolaj, só és frissen őrölt bors kell hozzá, és tökéletes az ízharmónia. Nagyon finom mazsolával vagy aszalt áfonyával gazdagítva, de úgy is nagyon izgalmas, ha ezek helyett egy kis kapribogyót teszünk bele. Ha van rá módunk, érdemes fél órát pihentetni tálalás előtt, így lesz igazán finom, de akár nagyobb adagot is készíthetünk belőle, mert 2-3 napig a hűtőben eltartható, és köretként bármilyen sült húshoz, halhoz, tofuhoz, falafelhez, fasírthoz tökéletes.

Narancsos répasaláta

Hozzávalók:

  • 5 közepes sárgarépa
  • 1/2 narancs leve
  • 1/2 citrom leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • maréknyi aszalt áfonya vagy mazsola
  • 2 szál újhagyma zöldje vagy kevés petrezselyem, koriander

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, ha zsenge, nem szükséges meghámozni, csak alaposan megmosni, ha vastagabb a héja, akkor érdemes meghámozni. A répát lereszeljük, ha van olyan konyhai robotgépünk, aminek van reszelő betétje, azzal villámgyorsan megvan, de hagyományos reszelővel sem ördöngösség…

Tálba tesszük, ráfacsarjuk a narancs és a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, hozzáadjuk az áfonyát vagy a mazsolát – de érdemes kapribogyóval is kipróbálni -, összeforgatjuk, és 30 percet pihentetjük, hogy a répa kicsit felpuhuljon, és átvegye az aromákat.

Köretként tálaljuk, meghintve aprított újhagymával, petrezselyemmel vagy korianderrel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.