A csilisbab igazi laktató, melengető egytálétel, sokan egy kicsit túl nehéznek tartják, ami olykor igaz is, de több zöldséggel és kevesebb, soványabb hússal készítve nagyon jól alakítható, egészségesebbre hangolható. Ha például sütőtököt is teszünk bele, nemcsak könnyebb, de elképesztően finom és szaftos is lesz!

A húsos, paradicsomos, sok babbal és fűszerrel telepakolt, mexikói gyökerekkel bíró csilisbab nálunk is nagyon népszerű, mert bár jó messzi vidékről való, ízvilágában nem idegen a mi konyhánktól. Érdemes kipróbálni sütőtökkel felturbózva, mert hihetetlenül jót tesz neki ez az édeskés zöldség, lágyabbá, zamatosabbá, szaftosabbá, könnyebben emészthetőbbé és egészségesebbé teszi, mégis megmarad a klasszikus babos-húsos ízvilág.

Ebben a változatban az is jó, hogy kevesebb hús és több zöldség kerül így a gazdag és fűszeres egytálételbe, és ha sovány hússal, például darált pulykával készítjük, akkor még könnyebb, lesz az étel, de sertéssel, marhával, vagy akár a kettő keverékével is készíthető, ha pedig konzerv babot használunk, akkor egész gyorsan elkészül.

Sütőtökös csilisbab

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai vagy kápia paprika
  • 30 dkg pulykacomb
  • 1 konzerv (400 g) paradicsompüré - passata
  • 1 konzerv (400 g) főtt vörös bab
  • 40 dkg sütőtök
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • friss vagy szárított csili ízlés szerint
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a húsos paprikát és a sütőtököt felkockázzuk. A pulykacombot felkockázzuk, és késes robotgépben felapírjuk - de használhatunk darált húst is. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, üvegesre dinszteljük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk kevergetve, míg kifehéredik. Hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott húsos paprikát, sózzuk, borsozzuk, mehet hozzá a római kömény, a pirospaprika és a morzsolt oregánó, valamint csili is ízlés szerint, majd felöntjük a paradicsompürével, az konzervdobozt kiöblítjük egy kis vízzel, és ezt is hozzáöntjük. A leszűrt babot és a sütőtököt is hozzáadjuk, átkeverjük, és forrás után takarékra véve kb. 20 percet pároljuk, amíg az ízek összesimulnak, illetve a paprika és a sütőtök megpuhul.

Azon melegében tálaljuk, meghinthetjük friss petrezselyemmel vagy korianderrel, illetve kínálhatunk hozzá tejfölt és reszelt sajtot is, mert nagyon jól passzolnak hozzá.