Aki szokott olykor török étteremben enni, biztosan ismeri a jellegzetes köralakú, rácsos mintájú kenyerüket, ami foszlós, illatos, könnyű, a tetejét leggyakrabban szezám vagy mák pettyezi, és persze nem csak dekorként szolgál, hanem isteni pörkölt ízt és ropogósságot is ad ennek az isteni péksüteménynek. Frissen a legfinomabb, így érdemes otthon elkészíteni!

Ez a fajta török kenyér a legjobb saláták, mártogatósok, kencék vagy szaftos fogások mellé, mert olyan, mintha direkt arra találták volna ki, hogy tépkedjük és tunkoljunk vele, mutatós, laza, partira is tökéletes. A tésztája nagyon egyszerű kelt tészta, amit egy kis olívaolaj tesz ruganyossá, és laposságának köszönhetően gyorsan megsül, igaz, a kelesztést nem érdemes elspórolni.

A magos kenyérkék megformázása sem túl bonyolult, igaz, kell hozzá egy kis rutin, de nem történik semmi, ha elsőre nem sikerül, nyugodtan összegombócolhatjuk, majd próbálkozhatunk újra - egyszerűen csak lisztezett ujjbegyekkel sűrűn le kell nyomkodnunk a tésztát, hogy a jellegzetes mintát - kívül a kört, belül a rácsot - megkapjuk, és akkor is finom lesz, ha elsőre egy kicsit rusztikusabbra sikerül...

Török kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 cl olívaolaj
  • 1,2 dl langyos víz
  • 1,8 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő

Valamint:

  • kevés tej
  • szezámmag vagy egész mák a tetejére

Elkészítés: Az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet egy tálkába tesszük, összekeverjük, és 10 percre félretesszük. Közben a lisztet egy keverőtálba kimérjük, hozzáadjuk a sót és az olívaolajat, összekeverjük, majd hozzáöntjük a langyos tejet és a felfutott élesztőt, és elektromos robotgép dagasztó karjával - vagy akár kézzel - ruganyos, sima tésztává dolgozzuk. Cipóvá formáljuk, visszatesszük a keverőtálba, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kissé átdolgozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk, golyóvá formázzuk, tenyérrel ellapítjuk, mintha isebb pizzákat formáznánk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és lisztezett ujjbeggyel kört nyomkodunk a tészta széléhez viszonylag közel, majd ugyanezzel a módszerrel, ujjal lenyomkodva rácsosra formázzuk a közepét. Konyharuhával letakarjuk, és még 10 percet kelni hagyjuk, amíg előmelegítjük a sütőt.

A kenyereket tejjel lekenjük, hogy szép fényük legyen majd, meghintjük ízlés szerint szezámmal, felete szezámmal vagy egész mákkal, és 220 fokos sütőbe tolva 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük.