Az amerikaiak egyik kedvence az úgynevezett chicagói stílusú pizza, ami sokmindenben ellentmond a klasszikus és mindenki által imádott pizza szabályaival, de aki szereti az olvadt, nyúlós sajtot és a tészta-paradicsomszósz-sajt szentháromságát, az ebben a formában is kedvét leli ebben az elsőre fura, de nagyon finom fogásban.

Amerikában, pontosabba Chicagóban vált népszerűvé, de egy szicíliai szakács kezdte készíteni gyerekkori emléke, nagymamája receptje alapján ezt a furcsa, nem szokványos pizzát, ami inkább hasonlít egy pitére, mint egy lapos, vékony pizzára, ráadásul a feltétek fordítva kerülnek bele: alulra a sajt, rá a feltét, a tetejére pedig a paradicsomszósz, az egészet pedig piteként körbefogja az omlós és roppanós tészta.

Míg a klasszikus pizzánál az a lényeg, hogy csak mértékkel kerüljön rá feltét, itt a cuccosság a lényeg, és valószínűleg ezért is lett annyira népszerű még az 1940-es években az Újvilágban. Nem egyszemélyes, hanem igazi társasági étel, iszonyatosan laktató - és aki a pizzát szereti, ebben a furcsa, de nagyon népszerű változatban is érdemes kipróbálni - mert a változatosság mindig jó!

Chicagói pizza

Hozzávalók 2 darab 23 centis pizzapitéhez:
A tésztához:

  • 2,8 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg liszt

A paradicsomszószhoz:

  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv (400 g) paradicsompüré - passata
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • csipetnyi csili
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • só, bors

Valamint:

  • 25 dkg reszelt pizza-mozzarella
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • ízlés szerint bacon, kolbász vagy szalámi

Elkészítés: A tésztához a langyos vizet egy keevrőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük, 10 percre félretesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a lisztet és a sót, és elektromos robotgép dagasztó karjával 4-5 perc alatt összedolgozzuk, majd konyharuhával lefedve 30 percet kelesztjük.

Közben a paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, a hagymát megdinszteljük rajta, majd hozzáadjuk a csilit és a fokhagymát, ha megérezük az illatukat, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, meghintjük az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve 4-5 percig főzzük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen átdolgozzuk, kettéosztjuk, és vékony körlappá nyújtjuk, majd 2 darab kb. 23 centis kapcsos tortaformát vagy pitetálat kibélelünk úgy, hogy a peremére is jusson, a felesleget a tetején késsen levágjuk. Megszórjuk a reszelt mozzarella felével mindettőt, egy kis reszelt parmezánt szórunk rá, kirakjuk ízlés szerint apróra vágott baconnel, szeletelt kolbásszal vagy szalámival, ha húsosan szeretnénk, de ez el is hagyható, majd egyenletesen rákanalazzuk a paradicsomszószt, kanállal elkenjük.

200 fokos sütőbe toljuk, és 25-30 alatt megsütjük, amíg a tészta szépen pirulni kezd, majd a sütőből kivéve meghintjük a maradék parmezánnal, majd szeletelve tálaljuk. Durván cuccos, így jól tesszük, ha salátát is készítünk mellé!