Végre, végre sikerült elkészíteni a számomra tökéletes banánkenyeret! Puha, illatos, tojás és cukor nélkül készül, laktózmentes, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készítettem, vagyis bátran sorolható az egészséges desszertek közé, és tényleg nagyon finom!

Ez az egyik legjobb dolog, ami az érett banánnal történhet. Tökéletes a kicsit barnuló, friss fogyasztásra már nem annyira csábító példányok megmentésére, ráadásul minél érettebbek a banánok, annál édesebb lesz a süti.

A desszert elkészítése kevés előkészületet igényel, a sütési idő viszont kicsit hosszadalmasabb, viszont a gyümölcs nedvességtartalmának köszönhetően a tészta sokáig puha marad. Én fahéjat, diót és mazsolát kevertem a tésztába, de más magokkal, aszalt gyümölcsökkel vagy fűszerrel is készíthető, nagyon jó az állaga, és reggelire, uzsonnára, de akár piknikre is tökéletes.

Forrás:
Színek és virágok

Banánkenyér

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 érett banán (540 g)
  • 50 g mazsola
  • 80 g dió
  • 1 kávéskanál szódabikarbona
  • 1 kávéskanál fahéj
  • chia tojás - 3 kávéskanál őrölt chiamag 6 kávéskanál vízzel kikeverve
  • 1 dl kókuszolaj
  • 1 dl víz
  • pici só

Elkészítés: Az őrölt chiamagot vízzel kikeverem, pár percre félreteszem, amíg villával jó alaposan áttöröm a banánokat, egészen krémesre, illetve összekeverem a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és egy csipet sót. A banánhoz adom a száraz keveréket, a chia tojást, a folyékony állagú kókuszolajat és a vizet, összekeverem, majd a diót és a mazsolát is beleforgatom.

Sütőpapírral bélelt tégla- vagy pástétomformába öntöm a tésztát, és 170 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 1 óra alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm. A sütőből kivéve hagyom egy kicsit hűlni, majd kiborítom, és rácsra téve hagyom teljesen kihűlni, mielőtt felvágnám.

Forrás:
Színek és virágok