A kizárólag csakis zellerből készült levesek szerintem kissé megosztóak, mert a zeller ízét vagy szereti valaki, vagy éppen meg sem kóstolja... Én nagyon szeretem a zellert, így nemcsak levesekbe teszek egy-egy szeletet, de krémlevest is szívesen készítek belőle. Most kolbászos zsemlegombóc is került bele, ami elsőre szokatlannak tűnhet, de nagyon jól összepasszolnak!

A piac tele van friss, zsenge zellerrel, nagyon ízesek most, így ebédre finom zellerkrémleves készült, melyet fűszerekkel és citromlével tettem még ízletesebbé, tejszínnel pedig selymesebbé. Levesbetétnek egyszerű zsemlegombócot készítettem, melybe került némi füstölt kolbász is, és állítom, nem rontotta el...

Amennyiben a levest rögtön tálaljuk, és úgy gondoljuk, hogy mind el is fog fogyni, akkor a zsemlegombócot készre főzhetjük a levesben is. Ha viszont nem biztos, hogy a levesünk mind el fog fogyni, akkor érdemes a gombócot külön kifőzni, mert különben elázik a levesben.

Forrás:
Kard Éva

Citromos zellerkrémleves kolbászos zsemlegombóccal

Hozzávalók:
A zellerkrémleveshez:

  • 1 közepesen nagy zellergumó
  • 1 teáskanál liszt (púpozott)
  • 1 citrom leve
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • őrölt feketebors
  • csipetnyi szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz

A kolbászos zsemlegombóchoz:

  • 2 db szikkadt zsemle
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1 dl tej
  • csipet őrölt fekete bors
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 nagyobb tojás

Elkészítés: A leveshez a zellert tisztítsuk meg, majd szeleteljük, és vágjuk fel kisebb kockákra. A vajat és az olívaolajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd főzzük puhára. Közben kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges.

Amikor a zeller puhára főtt, vegyük le a levest tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Adjuk hozzá a főzőtejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk a levest melegen.

Közben a kolbászos gombóckákhoz a zsemlét vágjuk fel kb. 1 cm-es kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe, és pár pillanat alatt pirítsuk aranybarnára - közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka! Ezután hagyjuk a zsemlekockákat kihűlni, majd öntsük rá a tejet, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár percet állni.

A kolbászt vágjuk fel apró darabokra, és pár pillanat alatt süssük szép pirosra, majd keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, utána rögtön vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejes zsemléhez adjuk hozzá a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a liszttel, adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan dolgozzuk össze, majd hagyjuk legalább fél órát állni, mielőtt megformáznánk és megfőznénk.

A masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, és enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük készre, várjuk meg, míg feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzzük még 6-7 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki, és alaposan csepegtessük le.

Tálaláskor pár merőkanál levest tegyünk a tányérba, majd ízlés szerint helyezzünk bele a kolbászos zsemlegombócból, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva