Imádom a különleges ízeket és kísérletezgetni, és szerencsére a párom is szereti a változatosságot, de azért néha látom a szemében, hogy jólesne egy sima túrós csusza vagy valami nagyon is megszokott… Így nemrég egy “egyszerű” sült oldalast készítettem párolt káposztával.

Mostanság már nagyon is jólesik begyújtani a sütőt, és kicsit cuccosabb ételek készíteni sem vétek, így egy hagyományos és magyaros sült oldalas készült nálunk párolt káposztával, ahogy kell - és nagy meglepődésemre a gyerekek is simán megették, úgyhogy az én örömöm is teljes volt.

A képeken van egy kis sült krumpli is, amire a recept nem tér ki: a sütés utolsó 20 percében dobjunk a hús mellé egy kevés félig főtt burgonyát, ha kész, sózzuk meg.

Forrás:
Hajós Ágnes

Sült oldalas párolt lilakáposztával

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg oldalas
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 1,5 dl olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 közepes fej lilakáposzta
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kis ág rozmaring
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • só, bors

Elkészítés: Az oldalast a csontok között nagyobb darabokra vágjuk. Az olajat egy tálba öntjük, belenyomjuk a fokhagymát, tekerünk bele alaposan borsot, aózzuk, belecsipkedjük a rozmaring leveleit. Összekeverjük, beleforgatjuk az oldalasdarabokat. Egy tepsibe tesszük, 1 cm-nyi vizet öntünk alá. Lefedjük, 160 fokos sütőbe toljuk, puhára sütjük (1,5-2 óra). A végén levesszük a fóliát, és nagy lángon, időnként megforgatva ropogósra sütjük.

Közben elkészítjük a párolt káposztát. Egy lábosban 1 dl vízbe beleszórjuk a cukrot, karamellizáljuk. A káposztát félbevágjuk, torzsáját kivágjuk. Vékonyan felszeleteljük, a megolvasztott cukorra tesszük. Összekeverjük, megszórjuk a köménnyel és a rozmaring durvára vágott leveleivel, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, időnként megkeverve puhára pároljuk.

Tálaláskor ízlés szerint szedünk a húsból és a káposztából, meglocsoljuk a pecsenyeszafttal.

Forrás:
Hajós Ágnes