Nagyon szeretjük a gyors és egyszerű zöldséges ragukat, mert köretként hús, hal mellé is könnyű, egészséges kísérőnek is szuper, de főszereplőként is megállják a helyüket valamilyen körettel. Most zsenge cukkinivel készült egy citromos-kapros változat, üde és frissítő, és pár perc alatt elkészül.

Tulajdonképpen egyfajta tökfőzeléknek is mondható ez a villámgyors cukkiniragu, hiszen a két zöldség közeli rokon, de egész más az állaga, nincs benne semmilyen sűrítő, se rántás, se habarás, a zsenge cukkini pedig finoman roppanós. A citrom és a kapor teszik igazán üdévé, a tejszín lággyá, amilyen egyszerű és pikk-pakk elkészül, annyira finom, nyárias és könnyed.

Aki nem szereti a kaprot, az nyugodtan készítheti petrezselyemmel vagy akár bazsalikommal is, mindkettő jól passzol a citromos, kicsit fokhagymás ízvilághoz, de a frissesség miatt érdemes ezeket zölden, nem szárított formában beletenni, és csak a legvégén, így kirobbanóan üde az aromájuk.

Citromos-kapros cukkiniragu

Hozzávalók:

  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes, zsenge cukkini
  • fél citrom
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit kisebb kockákra vágjuk, az újhagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a cukkinit, az újhagymát és a fokhagymát, átkeverjük, és 2-3 percet fedő alatt magában pároljuk. Ráreszeljük a citrom héját, felöntjük a tejszínnel, és fedő alatt 5-6 percet pároljuk, amíg a zsenge cukkini kissé roppanósra megpuhul. Csak ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és ízlés szerint citromlevet, átkeverjük.

Ízlés szerint köretként tálaljuk hús mellé, vega fogásként egy kis párolt bulgurral, rizzsel önmagában is tökéletes.