Írd be, mit keresel:

Nagyon sajtos őszi pite szőlővel, villámváltozatban

Sajtimádók álma ez a szuperegyszerű sós pite, a tésztája ropogós, van rajta sült és épp csak olvadt sajt is, valamint szőlő teszi igazán izgalmassá, egy adag salátával főfogásként is tökéletes, de vendégvárónak vagy baráti, beszélgetős, borozós estékre magában is tökéletes.

Cookta - 2018.10.26.
Nagyon sajtos őszi pite szőlővel, villámváltozatban

Villámgyorsan összeállítható ez a nagyon sajtos finomság, ugyanis kész leveles tésztával készül, ami jó ropogósra sül, míg rajta a sajt krémesen lágy lesz, a szőlőszemek pedig finoman megkaramellizálódnak. Egy kevés mustár és kakukkfű teszi még illatosabbá, de a lényege a kétféle sajt – a semlegesebb reszelt trappista vagy pizza-mozzarella, valamint a karakteres, nagyon olvadós gorgonzola.

Ez a csodás kéksajt, mármint a gorgonzola, az olaszok nemespenésszel készülő sajtja, ma már az összes szuper-hiper üzlet hűtőpultjaiban megtalálható, általában lágyabb DOLCE és érleltebb, aromásabb  PICCANTE változatban. Eredetvédett, nagyon aromás, a négysajtos pizza elhagyhatatlan eleme, és isteni aromákat ad az ételnek, viszont nem érdemes hosszan sütni-főzni, elég a végefelé hozzáadni, mint ennél az őszi sajtos-szőlős egyszerű piténél is.

Nagyon sajtos őszi pite szőlővel

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 evőkanál mustár
  • 15 dkg reszelt sajt – trappista vagy pizza-mozzarella
  • 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • 2 maréknyi szőlő
  • 10 dkg gorgonzola sajt

Elkészítés: A leveles tésztát kiterítjük, és a csomagoláshoz használt sütőpapírral együtt egy pitetálba tesszük, finoman beleigazgatjuk. Megbökdössük egy villával, majd vékonyan megkenjük kb. 2 evőkanál mustárral, egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot, meghintjük a rozmaringgal és borsot őrölünk rá. Kirakosgatjuk a leszemezett és félbevágott szőlőszemekkel, a tésztát pedig a széleken visszahajtogatjuk, egy villával lenyomkodjuk.

A pitét 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 18-20 perc alatt megsütjük, majd kivéve rácsípkedjük a gorgonzolát, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy az aromás sült megolvadjon és kissé megsüljön.

Azon melegében tálaljuk egy jó adag salátával, de önmagában is finom baráti borozgatáshoz például…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.