A karfiol határozottan a megosztó zöldségek közé tartozik, sokan hallani sem akarnak róla, aminek leginkább az lehet az oka, hogy kellemetlen emlékek kapcsolódnak hozzá a menzáról. Tény és való, hogy túlfőzve nem igazán vonzó, de érdemes sütve is próbát tenni vele, mert így egészen más arcát fedezhetjük fel ennek a szuper zöldségnek!

A karfiol nagyon egészséges és diétás zöldség, bővelkedik rostokban, szénhidrátban szegény, igen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű K- és B6-vitamin is van benne, valamint magnézium, foszfor, folsav, kálium és kén is, mindehhez pedig igen kevés kalóriát tartalmaz - 25 kcal/100 g -, így nagyon is helye van a tányérunkban, és nagy előrelépés lehet az egészséges értendben, ha adunk neki még egy esélyt.

A karfiol "steak" az elmúlt évek nagy vegán felfedezése, a steak nyilván nem a hús helyettesítését, hanem a jókora zöldségszelet formáját jelenti, mindenesetre nagyon finom és mutatós, nem mellesleg egyszerű és jól variálható különféle fűszerekkel. A sütőben sütve karamellizálódnak, intenzívebbé válnak az ízei, és kellemesen roppanós marad a karfiol húsa. Most vegán változatban készült kurkumával, római köménnyel és fokhagymával, de más fűszerezéssel is érdemes próbálkozni - csilivel, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy provence-i fűszerkeverékkel is nagyon jól működik, de akár reszelt - füstölt - sajttal is megszórható, úgy is nagyon finom.

Karfiol steak

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Egy lábasban vizet teszünk fel forrni, közben a karfiolt megtisztítjuk, és hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk egy éles késsel. A fokhagymát lereszeljük, összekeverjük 4-5 evőkanál olívaolajjal. A vizet erősen sózzuk, hozzáadjuk a kurkumát és a római köményt, és a karfiolszeleteket 2 perc alatt előfőzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, hagyjuk teljesen lecsöpögni.

A karfiolszeleteket tepsibe rakjuk, ecsettel lekenjük a fokhagymás olajjal, borsot őrölünk rá, és 180 fokos sütőbe tolva 15-18 perc alatt pirulásig sütjük.

Tálalhatjuk párolt rizzsel, bulgurral vagy egy adag salátával, megszórhatjuk friss bazsalikommal vagy kakukkfűvel, meglocsolhatjuk tahinivel vagy (növényi) joghurttal - rengeteg lehetőséget rejt a karfiol ebben a formában (is).