A pommes frites, vagyis a klasszikus sült krumpli vagy hasábburgonya eredetileg ugye francia, még legnagyobb fogyasztói, az angolszászok is french fries-nak, vagyis francia sültnek nevezik, de van nekik egy másik elképesztően egyszerű, egyszersmind fantasztikus sült krumplijuk is, a pommes Anna, ami egy serpenyős, egyben sült változat, egész más, mint a mártogatós, olajban sült, ma oly népszerű változat, de nagyon ajánljuk kipróbálni, mert valami isteni!

A klasszikus sült krumpli akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül krémesen lágy, ugyanez igaz a pommes Almára is, ami egy serpenyős, egyben sütött, leginkább köretként tálalt fogás, egyáltalán nem bonyolult, viszont mennyei finom, és csak krumpli, vaj, só kell hozzá, na jó, némi bors és kakukkfű sem árt hozzá.

Az étel neve a krumpli - pommes de terre - rövidítéséből és egy női névből származik, és a Larousse Gastronomique fel is fejti pontosan, ki volt a hölgy, akiről az étel a nevét kapta. Nem bárónő, nem hercegné, hanem egy egyszerű utcalány, úgynevezett kokott, aki nem csak ennek a krumplirakottasnak készítőjét, egy bizonyos Adolphe Dugléré séfet, a legendás párizsi étterem, a Café Anglais - Angol Kávéház - 1800-as évek második felének szakácsát ihlette meg, hanem Émile Zola írót is, aki minden bizonnyal a különös képességekkel bíró utcalányról mintázta egyik regénye címszereplő főhősét, Nanát. Nahát, hogy mennyi izgalom van a gasztronómiában és irodalomban, imádjuk!

Mindenesetre ez egy nagyon egyszerű, könnyen kivitelezhető fogás, istenien ropogós és krémes egyszerre, nagyon kevés alapanyaggal összedobható, ami mindig van otthon - mégis milyen háttérsztorija van!

Pommes Anna - fordított serpenyős krumpli

Hozzávalók:

  • 6-7 közepes krumpli - kb. 1,2 kg
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 ág kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre legyaluljuk, ha van ilyen robotgépünk, akkor nyert ügyünk van, ha nincs, akkor is hamar megvan, de késsel is felvághatjuk 2-3 mm vékony szeletekre. Ne tegyük vízbe, ne is ömblítsük le, ha szükséges, hámozás előtt mossuk meg.

Egy sütőbe is betehető serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd kiötjük egy tálkába, a serpenyőt a tűzről levesszük, belerakosgatjuk szép körkörösen az első krumpliréteget belülről gezdve, sózzuk, borsozzuk, 2-3 evőkanál olvasztott vajjal meglocsoljuk, meghintjük kevés kakukkfűvel, majd folytatjuk a rétegezést ugyanígy, míg az összes krumpli elfogy.

Ekkor visszatesszük a tűzre, és kb. 5 percet sütjük, majd rálocsoljuk a maradék vajat, fedőt teszünk rá vagy fóliával lefedjük, és 200 fokos sütőbe tesszük 30 percre. Ezután levesszük a tetőt vagy fóliát, és még 15 percet sütjük, amíg pirulni kezd, majd a sütőből kivéve egy tálat borítunk rá, és hirtelen mozdulattal átfordítjuk, majd a serpenyőt leemeljük.

Hagyjuk 10 percet hűlni, majd szeletelve tálaljuk.