Iszonyatosan egyszerű és isteni finom, mindig sikert arat leveles tésztával készülő almás pite, és ha elsőre nem is tűnik túl kreatívnak, néhány csavarral különlegessé tehetjük, és lenyűgözhetünk vele mindenkit, aki csak kóstolja, és örökkön örökké kedvenc darab lesz a családban.

Az ilyen egyszerű, de nagyszerű sütikkel lehet a legnagyobbat villantani, mindenkit levesz a lábáról, pedig gyerekjáték, és percek alatt összerakható. A leveles tésztával készülő almás pitét azért is szeretjük, mert egyszerűsége mellett nagyon jól variálható, egy-egy kis csavarral rengeteg változatban készíthető. Érdemes például a fűszerezéssel játszani, és a klasszikus fahéj mellett kipróbálni egy kis gyömbérrel vagy mézeskalács fűszerekeverékkel meghintve készíteni, illetve nagy felfedezés és fantasztikusan izgalmassá teszi a kínai ötfűszer keverék, ami csillagánizs, fahéj, édeskömény, feketebors és szegfűszeg őrleményéből áll, és nemcsak ehhez a pitéhez passzol, de őszi-téli zöldségkrémlevesekhez is nagyon jól illik.

A fűszerezés mellett is van lehetőség, hogy variáljunk vele: tehetünk a tészta és az alma közé pár kanál darált vagy darabolt diót vagy mandulát, de akár kókuszreszeléket is, mindegyik más ízvilágot ad a pitének, de sütés után azzal is különlegesebbé tehetjük, ha átkenjük a tetejét egy kis felforrósított baracklekvárral, esetleg meglocsolhatjuk egy kis karamellel - kinek mi van épp a keze ügyében...

Elronthatatlan almás pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3-4 alma
  • fél citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál kínai ötfűszer

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét, megszórjuk a vaníliás cukorral, és finoman összeforgatjuk.

A leveles tésztát kiterítjük, és a rajta lévő sütőpapírral együtt egy sütőtálba átemeljük, belesimítjuk, majd a fűszeres almaszeletekkel megpakoljuk sűrűn úgy, hogy egymással átfedésben legyenek, így puhára, krémesre sül az alma, majd meghintjük a fűszerkeverékkel. A tésztát a széleken egy villával lenyomkodjuk, így ropogósabb lesz, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve egy kicsit hagyjuk hűlni, langyosan már szeletelhető és kínálható, ha igazi kényeztetést szeretnénk, egy gombóc vaníliafagyit kínálhatunk mellé...