Édesszájúaknak nagy kihívás lemondani a jóféle kis házi süteményekről diétázás alatt, vagy ha egy kicsit egészségesebb étrendre váltanánk, mert a legtöbb ilyen finomság liszttel és cukorral készül, de a jó hír, hogy szénhidrátszegény édesség is létezik, és otthon is egyszerűen, minden macera nélkül elkészíthető, ráadásul isteni finom, puha és illatos!

A hűvösebb napok megérkeztével az ember valahogy jobban kívánja a kényeztetést és a süteményt, a duruzsoló sütőből kikerülő illatos finomságot, ami rendben is van, de tényleg könnyen rá lehet kattanni a sütikézésre, ezért nem árt néhány olyan receptet is talonban tartani, ami szénhidrátszegény, egyszerű és gyorsan összedobható. Ez a puha és illatos muffin pont ilyen, ráadásul gluténmentes, laktózmentes étrendbe is beilleszthető.

Mandulaliszt és zabpehelyliszt keverékével készül, ha nincs otthon ilyenünk, akkor egyszerűen csak meg kell őrölnünk nagyon finomra egy késes aprítóban. A mandulából érdemes a héjatlan változatot használni, de egyébként mindkét liszt megtalálható ma már a legismertebb szuperek és hiperek polcain. A mandulának köszönhetően sokkal puhább és illatosabb, mintha csak zabpehellyel készítenénk, tovább friss is marad a csonthéjas olajosságának köszönhetően.

Az alaptésztába bármit beletehetünk, amit csak szeretnénk, itt most áfonya és mandulalapocska ízesíti, de darabolt dió, mazsola, aszalt gyümölcsök vagy más bogyósok is mehetnek bele, sőt akár étcsokival is megbolondítható, a variációs lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt, az meg ugye végtelen. ;)

Szénhidrátszegény muffin - áfonyával

Hozzávalók 6 muffinhoz:

  • 1/2 bögre mandulaliszt (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1/2 bögre gm zabpehelyliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 2 csapott teáskanál stévia
  • csipet só
  • 1/2 bögre kókusztej
  • 3 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Valamint:

  • tetszőleges belevaló, itt:
  • maréknyi áfonya
  • 2-3 evőkanál mandulalapocska

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a mandulalisztet, a zabpehelylisztet, a sütőport, a stéviát és egy csipet sót - összekeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojást, hozzáadjuk a kókusztejet, a kókuszzsírt és a vaníliát, és kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáöntjük a száraz keveréket, és egy spatulával összedolgozzuk. Ezen a ponton adhatjuk hozzá a belevalót, itt áfonyát, amit finoman beleforgatunk.

Papírkapszlikkal bélelt vagy szilikon muffinformákba elosztjuk a tésztát, a tetejüket meghintjük a mandulalapocskákkal, belenyomkodhatunk még néhány extra áfonyát, és 180 fokos sütőbe tolva 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni fogyasztás előtt.