Írd be, mit keresel:

Sütőtök fűszeres kompótnak, ropogós morzsával

A fűszeres, illatos, karamellizálódot sütőtök az egyik legjobb téli finomság, és nemcsak sütve, hanem párolva, kompótnak megfőzve is nagyon érdemes kipróbálni. A tetején ropogós házi morzsával tálalva isteni finom, de készíthetünk belőle turmixot, vagy reggelire joghurttal is jó kanalazgatni való.

Cookta - 2023.11.05.
Sütőtök fűszeres kompótnak, ropogós morzsával

Zöldségből kompótot főzni elsőre őrültségnek tűnhet, de mivel a sütőtök őrületesen jó alapanyag, még ez is nagyon jól áll neki. Alapból édes, így kevés cukor is elég hozzá, egy fűszerrel és narancslével megbolondítva és összepárolva, a vége felé kicsit megkaramellizálva fantasztikusan finom, és hát mégiscsak egy zöldség, emiatt pedig nyugodtan besorolhatjuk az egészséges desszert kategóriába.

Nagy előnye ennek a finomságnak, hogy kihűtve és a hűtőbe téve 4-5 napig vígan eláll, tálalhatjuk zabpelyhes-tökmagos morzsával desszertnek, de tejjel turmixnak, joghurttal és zabpehellyel reggelire is nagyon finom, ráadásul a hozzá készült morzsa üvegbe téve sokáig eláll, így bármikor összedobhatjuk belőlük ezt a nagyon jó crumble-t, vagyis morzsasütit, poharas verzióban.

Fűszeres sütőtök ropogós morzsával

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 1 rúd fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • diónyi friss gyömbér
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1 narancs

A morzsához:

  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 4 evőkanál zabpehely
  • maréknyi tökmag
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés: A sütőtököt szeletekre vágjuk, a magjait kikaparjuk, meghámozzuk, és viszonylag kis kockára vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot és narancs kifacsart levét, és fedő alatt elkezdjük párolni, majd 10 perc múlva levesszük a fedőt, és addig hagyjuk főni, időnként megrázogatva, nem keverve, nehogy pépesre összetörjük, míg karamellizálódni kezd.

Közben a morzsához a lisztet, a barna cukrot, a darált mandulát és a zabpelyhet egy tálba tesszük, összekeverjük, majd 2-3 evőkanál hideg vizet adunk hozzá, elkezdjük összemorzsolni, majd a vaj is mehet jozzá, és ujjbeggyel morzsásra, dedves homokhoz hasonló állagúra dolgozzuk. Egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk, beleszórjuk a morzsát, és egy spatulával időnként megkeverve átpirítjuk, míg illatos és ropogós lesz, majd egy tálcára vagy tepsire kiöntve hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőtökkompótot a poharakba vagy tálkákba szedjük, bőven megszórjuk a ropogós morzsával – ízlés szerint akár köztes rétegként joghurttal – tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.