Írd be, mit keresel:

Kelbimbó sajtmártásban sütve – így lesz igazán finom

Talán az egyik legmegosztóbb zöldség a kelbimbó, vannak, akik már az említésétől is kiszaladnak a világból, mások pedig rajonganak érte. Nagyon egészséges, és ha jól készítjük, akkor isteni finomak is ezek a mini káposztafejek. Sajtmártásban sütve például mennyei!

Cookta - 2023.11.06.
Kelbimbó sajtmártásban sütve – így lesz igazán finom

A kelbimbó vagy bimbós kel az egyik méltatlanul mellőzött téli zöldségünk, pedig ha belegondolunk, hogy ezek a diónyi káposzták valójában rügyek, bimbók, akkor már sejthetjük, hogy tele vannak élettel, vitaminnal. Tényleg nagyon egészséges, magas a C-vitamin tartalma, ami főzés és fagyasztás után is jórészt megmarad, kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, de rostban, vasban, folsavban is gazdag, így nőknek kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása. Könnyebben emészthető, mint a káposzta, és akkor a legfinomabb, ha éppen roppanósra főzzük vagy sütjük.

Érdekesség, hogy a kelbimbót Belgiumban nemesítették vadkáposztából még az 1680-as évek környékén, a cél az volt, hogy hidegtűrő és kis területen is termeszthető, minél nagyobb terméshozamú zöldséget kapjanak, így nemesítették a felfelé növő, akár 130-150 cm magasságot is elérő káposztafélét, ami brüsszeli káposzta néven terjedt el a legtöbb nyelven – Brussel sprouts angolul, choux de Bruxelles franciául, cavolo di Bruxelles olaszul, coles de Bruselas spanyolul.

Ha frissen vásároljuk, akkor mindenképpen élénk, ép levelű fejeket válasszunk, tisztításkor a külső leveleket érdemes lefejteni, és fontos, hogy a tönkrészt levágjuk, mert ez elég keserű, és elronthatja az egész ételt. Ha fagyasztottat választunk, akkor felengedés nélkül főzzük-süssük, így lesz tökéletes az állaga – de ne főzzük rommá, kicsit roppanósan az igazán finom!

Sajtmártásban sült kelbimbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 15 dkg reszelt sajt
  • reszelt szerecsendió
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés: A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit lefejtjük, a szárát levágjuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. Közben vizet forralunk, sózzuk, majd a kelbimbót beletesszük, és forrástól számítva 5 percet főzzük, majd leszűrjük.

Közben a sajtmártáshoz a vajat egy lábasban felolvasztjuk, ráhintjük a lisztet és kevergetve megfuttatjuk, felöntjük a tejjel, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3 részét és a tojást, simára keverjük.

A kelbimbót sütőtálba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 200 fokos sütőbe tolva 12-15 perc alatt pirulásig sütjük, majd azonnal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.