Egyik kedvenc elfoglaltságom, hogy régi receptek után kutatok, így akadtam rá az óvári sertésszeletre is. Egy bökkenő volt csak, óvári sajtot már szinte sehol nem lehet kapni, pedig egy régi, az 1900-as években kikísérletezett hazai sajtféle.

Akinek szerencséje van és belefut, készítse óvárival, én valahol olvastam, hogy viszonylag sós és az Anikó sajthoz hasonló, amit imádok. Na jó, minden sajtot szeretek… Szóval én ezzel készítettem.

Nem egy nagy dolog ez az étel, de isteni kombináció: húsra gombaragu, sonka, aztán sajt. Igazából elég nehéz elrontani, és simán le lehet vele nyűgözni a családot vagy a vendégsereget.

Forrás:
Hajós Ágnes

Óvári sertésszelet

Hozzávalók 4 főre:

  • 4-6 szelet csont nélküli karaj
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, bors
  • olaj
  • 4-6 szelet jó minőségű sonka, akkora, ami betakarja a hússzeleteket
  • 25 dkg óvári, Anikó vagy trappista sajt
  • köretnek rizs, zöldségek

Elkészítés: A karajszeleteket sózzuk, borsozzuk. Kevés forró olajon mindkét oldalukat megkapatjuk, nagyon kevés olajjal megkent tűzálló tálba sorakoztatjuk.

A gombát felszeleteljük, a hagymát durvára vágjuk. Kevés olajon sárgára pirítjuk a hagymát, mehet hozzá a gomba. Állandó kevergetés mellett ezeket is megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A hússzeletekre halmozzuk, befedjük a sonkaszeletekkel, rátesszük a szeletekre vágott vagy durvára reszelt sajtot.

Forrás:
Hajós Ágnes

180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt széle itt-ott megbarnul.

Párolt rizzsel, salátával, friss zöldségekkel tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes