Könnyű és levegős, puha és egészen olyan az állaga, mint az élesztős, búzalisztes kenyérnek, csakhogy zabpehelyliszttel és szódabikarbónával készül, dagasztás és kelesztés nélkül, igazán egyszerű és napokig friss marad.

A kenyér alapdarab a legtöbb háztartásban, de a sok kenyér sok szénhidrát is, kivéve, ha találunk valamilyen alternatívát. A zabkenyér például tökéletes, ráadásul gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és a hagyományos kenyérhez képest sokkal több fehérjét tartalmaz, hosszabban eltelít és alacsony a glikémiás indexe, de a sok jó tulajdonsága mellett nagyon finom is.

Jó hír az is, hogy élesztő nélkül készül, nem kell dagasztani, keleszteni, csak kikeverni, nagyon egyszerű és gyorsan összeállítható. Zabpehelyliszt a fő összetevője, ezt otthon is elkészíthetjük egy késes aprítóban sima zabpehelyből alaposan összemixelve, de ha készen vesszük, még egyszerűbb a dolgunk. Emellett joghurt, olívaolaj, egy kis méz, pici szódabikarbóna és citromlé kell hozzá, nagyon finom és puha, könnyű tésztát kapunk így, sőt az alaptésztát kedvünk szerint gazdagíthatjuk magokkal is.

Zabkenyér

Hozzávalók:

  • 35 dkg zabpehelyliszt
  • 3,5 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál só
  • kevés zabpehely a tetejére

Elkészítés: A joghurtot a mézzel és az olívaolajjal összekeverjük. A zabpehelylisztet egy keverőtálba tesszük, a sóval elkeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk ide mehet a szódabikarbóna, erre facsarjuk a citromlevet, ha felpezsgett, hozzáadjuk a joghurtos keveréket, és egy fakanállal összekeverjük.

Sűtőpapírral bélelt vagy olajjal kikent kenyérformába öntjük, meghintjük a tetejét zabpehellyel, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet hűlni hagyjuk, majd a formából kiborítjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.