Hűvösebb reggeleken jólesik valamilyen melengető, tartalmas reggelivel indítani a napot, ami sokaknál leggyakrabban zabkása, de hogy ne váljék unalmassá, érdemes más gabonaféléet is bevetni. A köles például egy olyan alternatíva, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig olcsó, gluténmentes, alacsony a glikémiás indexe és rostokban gazdag, krémes kásának elkészítve pedig nagyon finom.

A köles valamikor alapélelmiszerünk volt, aztán valamiért háttérbe szorult, és ma már alig gondolunk rá, pedig érdemes újra felfedezni, mert nagyon egészséges, könnyen emészthető és antiallergén, bébiételekhez is gyakran használják, igen gazdag B-vitaminban, sok magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, gluténmentes és rostokban gazdag, ráadásul a gabonafélék között alacsony kalóriatartalmúnak számít (118 kcal/100g főtt köles), így diétázóknak is kimondottan ajánlott.

Ha reggelinek készítjük, érdemes előző este vízbe áztatni, így éjszaka megszívja magát, és könnyebben puhul főzéskor, pár perc alatt megfő, ráadásul sokkal krémesebb, lágyabb is lesz. Bármilyen gyümölccsel finom, ha édes banánnal tálaljuk, akkor cukor sem bele, de ízlés szerint persze adhatunk hozzá valamilyen édesítőt, ha úgy szeretjük.

Krémes köleskása

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 bögre köles (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1 bögre víz
  • 1,5 bögre (növényi) tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • ízlés szerint édesítő, de el is hagyható
  • ízlés szerint gyümölcs a tetejére

Elkészítés: A kölest este egy szűrőbe téve folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd egy kisebb lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és egy éjszakát pihenni hagyjuk. Reggel felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliát és egy csipet sót, és tűzre téve, kevergetve kb. 10 perc alatt krémesre főzzük.

A tűzről levéve ízlés szerint édesítőt adhatunk hozzá, de ha édes gyümölccsel, például bbanánnal tálaljuk, akkor ez el is hagyható.