Írd be, mit keresel:

Pácolt tojás rózsaszínben, céklával

A céklasaláta és a főtt tojás külön-külön régi alapdarabok a konyhában, és valljuk meg, önmagukban nem is túl izgalmas egyik sem. Viszont a kettőt összeboronálva céklás tojásnak sokkal izgalmasabb, mutatós és újszerű fogást kapunk, amit előételként vagy köretként, egészséges snacknek is fogyaszthatunk, de vendégvárónak is kitűnő.

Cookta - 2023.11.11.
Pácolt tojás rózsaszínben, céklával

Akármilyen meglepő, igazából nem újdonságról van szó, hanem egy kevéssé ismert amerikai klasszikusról. A pickled beet eggs, a pink, savanyított céklás tojás Pennsylvania valamikori német bevándorlóinak, illetve leszármazottaiknak volt egyik jellegzetes fogása, de mint olyan sok étel, ez is hamar elterjedt, és leginkább ünnepi alkalmakkor készítik, hagyomány szerint.

Az elkészítése nem sokban tér el a nálunk is népszerű ecetes céklától, kicsit fűszeresebb salátalével készül, hagyma is van benne, és a már kész, de még forró céklához adják hozzá a főtt, hámozott tojást, ami egy nap érlelés alatt átveszi a cékla gyönyörű színét, és finomabb is a páclében érlelve – érdemes kipróbálni!

Savanyított céklás tojás

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 4 közepes cékla
  • 2 kis fej hagyma
  • 1 dl almaecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál szemes bors
  • 1 babérlevél
  • 2-3 szem szegfűszeg

Elkészítés: A céklákat meghámozzuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje, és tűzre téve 30-35 perc alatt puhulásig főzzük közepes lángon. Közben a hagymákat megtisztítjuk, a tojásokat pedig külön edényben 10 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk.

A céklához adjuk az ecetet, a cukrot, a fűszereket, sózzuk, beledobjuk a hagymákat, és újraforrástól még 5 percet főzzük. A tűzről levéve átöntjük egy zárható edénybe, belerakjuk a tojásokat, lefedjük, majd ha kihűlt, a hűtőbe tesszük, és 24 órát pácoljuk, érni hagyjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.