Írd be, mit keresel:

Isteni házi granola őszi-téli ízben – természetesen

A granola új szintre emelte a reggeliket, ez az utóbbi években oly népszerűvé vált pirított müzliféle tényleg annyira zseniális, hogy mindenkinek boldogabbá teszi a reggeleit. Boltban venni vétek, mert rengeteg rejtett cukrot és zsiradékot, aromát és tartósítót tartalmaz, ráadásul irreálisan drága, miközben otthon is könnyen elkészíthető!

Cookta - 2023.11.12.
Isteni házi granola őszi-téli ízben – természetesen

Ropogós, édes, egészséges, rengeteg módon fűszerezhető és tökéletes napindító a granola, ez a zabpehely alapú, magokkal, gyümölcsökkel és fűszerekkel gazdagított pirított finomság, amit sokkal érdemesebb otthon elkészíteni, mint készen megvenni, mert pofonegyszerű, kiadósabb, természetesebb házilag, és könnyedén a szezon ízvilágára hangolható.

Most kicsit téliesebb, már kicsit karácsonyváró hangulatú granolát mutatunk, ami mézeskalácsos fűszerkeverékkel, almával és mogyoróval készült, de bármilyen maggal vagy aszalt gyümölccsel tovább gazdagítható. Őrölt lenmag is került bele, ami azoknak lehet jó tipp, akiknek lassú az anyagcseréjük: itt szinte teljesen eltűnik, de nagyon jót tesz a granola ropogósságának és az emésztésnek is. 😉

Mogyorós-mézes granola

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg mogyoró
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 nagyobb alma
  • 1 dl almalé
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • maréknyi kókuszpehely vagy szeletelt mandula
  • ízlés szerint bármilyen maggal vagy aszalt gyümölccsel felturbózható

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és az almalével 5 perc alatt összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és mézeskalácsos fűszerkeveréket, valamint a kókuszzsírt, és botmixerrel összepépesítjük.

A mogyorót durvára vágjuk, majd a zabpehellyel és az őrölt lenmaggal egy tálban összeforgatjuk, hozzáadjuk az almás pépet, alaposan összekeverjük, majd tepsire borítjuk, kanállal elegyengetjük, hogy mindenhova egyformán jusson, majd 160 fokos sütőbe tolva kb. 40 percet sütjük, kivéve fakanállal összeforgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Ilyenkor még nedvesnek tűnhet, de kihűlés alatt elpárolog a nedvesség és szikkad, tökéletesen ropogós lesz hidegen.

Ha teljesen kihűlt, jól záródó edénybe tesszük, hamar el fog fogyni, de 3-4 hétig elállna, ha hagynánk…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.