Az angolok egyik nemzeti eledele a shepherd’s pie, vagyis pásztorpite. A lényege, hogy egy tál aljára marhahúsos ragu kerül, rá krumplipüré, majd sütőben összesütik. Nagyon finom, mikor Angliában éltem, többször is ettem, a halas változat volt a kedvencem.

Nemrég belefutottam egy főzős műsorba, ahol különböző angol háziasszonyok mutatták meg a saját változatukat valamilyen tradicionális ételre. Ekkor láttam, ahogy valaki egy kicsit megvariált pásztorpitét készít, zöldborsóval, krémesen. Eszembe jutottak a rég nem érzett ízek…

Természetesen nem sikerült követnem a receptet, de annyira megkívántam ezt a krémes-húsos egytálételt, hogy azonnal elkészítettem a saját változatomat csirkével és édesburgonyával. Jó étvágyat hozzá nektek is!

Forrás:
Hajós Ágnes

Csirkés pite édesburgonyával

Hozzávalók 4 főre:

  • 5 egész csirkecomb
  • 1 adag sültcsirke-fűszer
  • 6 édesburgonya
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 + 5 dkg vaj
  • 2 cső kukorica levágott szemei - vagy 1 konzerv
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 nagy hagyma
  • kb. 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • só, bors

Elkészítés: A csirkét bedörzsöljük a fűszersóval, és sütőtálba téve, 190 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, letépkedjük a húst a csontról (én a bőrt félretettem).

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük. A tejszínnel, 5 dkg vajjal, sóval, borssal krumplipürét készítünk.

A hagymát akkora kockákra vágjuk, mint a kukorica és a borsó. A maradék 5 dkg vajat felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket. Addig pirítjuk, míg a hagyma kicsit megfonnyad, rászórjuk a lisztet és összekeverjük. Felöntjük a tejjel, akkor jó a tej mennyisége, ha krémesre besűrűsödik. Közben sózzuk, borsozzuk.

200 fokosra előmelegítjük a sütőt. Egy jénai aljára tesszük a húsdarabokat, rá a zöldséges masszát, végül befedjük az édesburgonya-pürével, eloszlatjuk, esetleg villával kidíszítjük.

Kb. fél óra kell neki a sütőben, míg a püré itt-ott megbarnul, tálalhatjuk is.

Forrás:
Hajós Ágnes