A panna cotta az egyik legtökéletesebb desszert, pofonegyszerű, csupa selymes krém az egész, bármilyen ízre hangolható, hiszen az alaphoz, ami tejszín, cukor és zselatin keveréke, egyszerűen bármi passzol. Most kávés változatban készült, és hogy egy kicsit könnyebb legyen, tejszín és tej keverékével.

A panna cotta az olaszok világbajnok desszertje, valamiért nálunk nem annyira ismert, pedig hihetetlenül egyszerű, könnyebb és gyorsabb, mint egy puding! Egy kis vaníliával ízesítve és gyümölccsel tálalva számít klasszikusnak, de bármivel fűszerezhető és ízesíthető, amit csak szeretünk.

A kávés változat instant kávéval pikk-pakk megvan, ha nics ilyenünk, akkor szemes kávét érdemes használni, és ezt a tejszín és tej keverékében felforralni, majd fél órát hagyni, hogy a folyadék átvegye a kávé aromáit, leszűrve ugyanúgy készíthetjük, mintha oldódós porkávét használtunk volna.

Kávés panna cotta

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 4 lap zselatin

Elkészítés: A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és az instant kávét, forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát és a kinyomkodott zselatinlapot, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, ha biztosra akarunk menni, egy szűrőn át is szűrhetjük.

A kávés tejszínt hideg vízzel kiöblített szilikonformákba elosztjuk, de tehetjük simán poharakba is, majd hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt betennénk a hűtőbe 6-7 órára vagy akár egész éjszakára.

Tálalás előtt - ha ki akarjuk borítani - forró vízbe mártjuk 6-7 másodpercre, majd tányérra borítjuk, és ízlés szerint csokival vagy gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.