A sárgaborsó nem tartozik a legfelkapottabb alapanyagok közé, pedig megérdemelné, mert annyi jó tulajdonsága van. Az egyik legolcsóbb alapanyag, rostokban és fehérjében gazdag, laktató, tápláló, és egyáltalán nem nehéz, ha nem habarjuk, rántjuk. Ez a sárgarépával és fűszerekkel készült krémleves rém egyszerű, és fillérekből megvan.

A hűvösebb, szürkébb napokon jólesik egy tál melengető és laktató leves, amihez néha sokkal kevesebb alapanyag és macera kell, mint elsőre gondolnánk. A sárgaborsó például remek alap ehhez, érdemes újra felfedezni és esélyt adni neki, mert nagyon egészséges, remek B-vitamin-forrás, gazdag ásványi anyagokban, így sok kálium, kalcium, magnézium, cink, foszfor, mangán és vas található benne, nem mellesleg sok rostot és fehérjét tartalmaz. Ha csak arra gondolunk, hogy az oly népszerű vöröslencse közeli rokona, már el is felejthetük a rémes menzás betonfőzeléket, és egy új esélyt adhatunk neki egy fűszeres krémlevesként.

Mivel jól fűszerezhető, bármilyen ízvilágot adhatunk neki, itt most némi sárgarépa, fokhagyma, paradicsom került mellé, fűszerként pedig babér, római kömény és pirospaprika, illetve a tüzesség kedvéért némi csili, nagyon finom és különleges, pedig pofonegyszerű alapanyagokkal készül, és teljességgel maceramentes.

Fűszeres sárgaborsókrémleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgaborsó
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kevés csilipaprika
  • 1 kis pohár tejföl vagy tejszín - elhagyható
  • só, bors

Elkészítés: A sárgaborsót szűróbe tesszük, és folyó víz alatt leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd egy lábasba tesszük. A sárgarépát és a fokhagymát megtisztítjuk és nagyjából felvágjuk, a sárgaborsóhoz adjuk az összes fűszerrel, a paradicsompürével és az olívaolajjal, felöntjük 1-1,2 dl vízzel, sózzuk és borsozzuk, és tűzre téve felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük, míg a borsószemek kezdenek szétesni, ha szükséges, menet közben még vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen tűl sűrű.

A babérlevelet kidobjuk belőle, és egy botmixerrel krémesre mixeljük, tovább krémesíthetjük tejföllel vagy tejszínnel, de enélkül is tartalmas és krémes. Megkóstoljuk, utánízesítjük, és a tűzre visszatéve még 2-3 perc alatt összeforraljuk.
 
Azonnal tálaljuk, megszórhatjuk friss zöldfűszerrel, krutonnal vagy pirított magokkal. Ha marad belőle, másnap egy kis vizet hozzáadva újra melegíthető és tálalható.