Írd be, mit keresel:

Majdnem almás pite: sült alma ropogós morzsával

Ízeiben almás pite, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb ez a zabpelyhes morzsa alatt sült alma. Tészta nélkül készül és jóval kevesebb kalóriával, a gyümölcs szószosra, szaftosra sül, a tetején a morzsa ropogós, pár perc munka az egész, és vegán, illetve mindenmentes étrendbe is beilleszthető.

Cookta - 2023.11.14.
Majdnem almás pite: sült alma ropogós morzsával

Csupa egyszerű alapanyaggal készül, olyan finom, mint egy süti, csakhogy villámgyorsan összerakható és egészséges is, desszertnek, uzsonnára, nassolnivalónak is tökéletes, de még reggelinek is megállja a helyét, ha marad belőle. A legnagyobb része ennek a finomságnak alma, ami itt egy kis fahéjjal és mazsolával sül össze, de más fűszer is használható, a mazsola pedig elhagyható vagy aprított datolyára, aszalt vörösáfonyára is cserélhető, viszont mindenképpen érdemes egy kevés kukoricakeményítővel összeforgatni, ami sülés közben az alma levét megfogja, és kellemesen szószos, szaftos lesz tőle.

Édesítőként juharszirup került ebbe a desszertbe, de bármilyen más édesítő is használható hozzá, illetve zsiradékként egy kevés kókuszzsír – akinek nem szempont, hogy vegán legyen, mégis vágyik erre az egészséges almás finomságra, használhat helyette vajat is.

Sült alma ropogós morzsával

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb alma
  • maréknyi mazsola
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál juharszirup vagy más édesítő ízlés szerint

A morzsához:

  • 1,5 dl zabpehely
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál juharszirup vagy más édesítő ízlés szerint
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2-3 evőkanál szeletelt mandula
  • csipet só

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a citromlevet, a fahéjat, a juharszirupot, valamint a kukoricakeményítőt, és alaposan összeforgatjuk.

A morzsához a zabpelyhet egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a megolvasztott kókuszzsírt, a juharszirupot, a vaníliát, a vizet és egy csipet söt, és morzsásra, nedves homok állagúra összemixeljük. Ha kész, hozzákeverjük a szeletelt mandulát is.

Az előkészített almás keveréket szufléformákba elosztjuk, a tetejére kanalazzuk a zabpelyhes morzsát, kanállal kicsit lenyomkodjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 30 percig sütjük, míg az alma sziruposra sül benne, a tetején a morzsa pedig kissé megpirul és jó ropogós lesz.

Melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom, kínálhatunk mellé egy kis (növényi) joghurtot is, és érdemes belőle akár nagyobb adagot készíteni, mert másnap is tökéletes, akár reggelinek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.