Írd be, mit keresel:

Pillekönnyű sajtfelfújt – parádés, de pofonegyszerű

A sajtfelfújt egy nagyon elegánsnak tűnő, mégis hihetetlenül egyszerű étel, légiesen könnyű, annak ellenére is, hogy nem kifejezetten "light" alapanyagokkal készül. Ünnepi előételnek ugyanolyan tökéletes, mint egy gyors vacsorának, nagyon sajtos és etetei magát - és senki ne tartson tóle, mert pofonegyszerű!

Cookta - 2023.11.17.
Pillekönnyű sajtfelfújt – parádés, de pofonegyszerű

A szuflékról – vagyis a felfújtakról – mindenkinek tévképzetei vannak, mindenki attól tart, hogy nem sikerül, nem lesz könnyű, netán összeesik. A tojáshab megteszi a dolgát, mindig megemeli és könnyűvé teszi a felfújtat, ha jó arányokkal dolgozunk, az összeesés pedig természetes, ezen nem kell dühöngeni: hűlés közben a gőz távozik az ételből, és épp ez a titka a felfújtnak: csak frissen igazán finom és csábító!

Ez a sajtos változat nagyon ütős, pillekönnyű és szétolvad a szájban, a legegyszerűbb és készen vásárolható reszelt sajttal, egy kis parmezánnal felturbózva is mesés, de arra is jó, hogy eltüntessük benne a maradék, a hűtőben meglapuló, már nem annyira csábító sajtokat lereszelve. Füstölt sajt, maradék camembert, brie, cheddar még finomabbá teszi, de az alapváltozatot is mindenképp érdemes kipróbálni, mert lenyűgöző!

Pillekönnyű sajtfelfújt

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj + a formához
  • 4 dkg liszt + a formához
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 4 nagyobb tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 4 dkg reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a szufléformákat kikenünk vajjal, lisztezzük, a felesleget kiöntjük belőle.

A sajtfelfújthoz a vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük, 2-3 perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt sajtot és a parmezánt, ezzel is simára keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a keverékhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és krémesre keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd 3-4 evőkanálnyi habbal fellazítjuk a sajtos masszát, majd finoman az összes fehérjehabot beleforgatjuk.

A keveréket elosztjuk a szufléformákban, és az előmelegített sütőbe tolva, légkeverés mellett és az ajtót nem kinyitva kb. 25 perc alatt pirulásig sütjük.

Közben salátát és pirítós készítünk mellé, vagy bármit, amit szeretnénk, mert a sütőből kivéve azonnal tálalnunk kell, hogy a pillekönnyű szuflét tökéletességében élvezhessük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.