Paradicsomos húsgombócból van a magyar és az olasz - nem kell őket versenyeztetni vagy rangsorolni, de még választani sem közöttük, mindkettőnek megvan a maga helye, de hűvösebb napokon talán mégis a sűrű paradicsomszósszal és sok sajttal összesütött mediterrán változat esik jobban, mint a hígabb és édesebb paradicsommártással készülő magyar kedvenc. Most az olasz változat következik, mégpedig egy pofonegyszerű tepsis recepttel.

Sokan azért nem állnak neki a paradicsomos húsgombócnak, mert több összetevős, több fázisos, pedig nagyon jól leegyszerűsíthető a készítése, ha tepsiben készítjük, a húsgolyókat és a paradicsomszószt sem kell a tűzhelyen előkészíteni, minden a tepsiben készül, és a szaftosra sült húsgombóc a fűszeres és sűrű paradicsomszósz ölelésében bőven megéri azt a 15 perc munkát, amit rá kell szánnunk.

Akkor a legfinomabb, ha még egy jó adag reszelt sajttal is megszórjuk a sütés vége előtt, a paradicsomba egy kevés csilit, a húsgombócba pedig némi tejfölt és reszelt sajtot is rakunk - így lesz igazán szaftos, gazdag és pikáns, ami spagettivel vagy párolt rizzsel tálalva is fantasztikusan finom.

Tepsis húsgombóc paradicsomszósszal és sajttal

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors

Valamint:

  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • friss vagy szárított csili ízlés szerint
  • 15 dkg reszelt sajt
  • kevés olívaolaj

Elkészítés: A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az összes alapanyagot - a fokhagymát lereszelve vagy présen áttörve -, sózzuk, borsozzuk, és kézzel alaposan összedolgozzuk. 4-5 centis gombócokat formázunk a masszából, és olajjal kikent sütőtálba tesszük, olajjal lekenjük őket, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 20 perc alatt elősütjük őket.

Közben elkészítjük a paradicsomszószt: a hámozott paradicsomot egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az oregánót, a bazsalikomot, ízlés szerint csilit, valamint 2 evőkanál olívaolajat, és botmixerrel pépesítjük.

Az elősütött húsgombócokat egy csipesszel vagy két villa segítségével megforgatjuk, egyenletesen rálocsoljuk a paradicsomszószt, és még 20 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a szósz kissé besűrűsödik, és a hús átsül. Az utolsó 5 percben megszórjuk a reszelt sajttal, és visszatoljuk, hogy jól megolvasjon, és kicsit pirulni kezdjen.

Azonnal tálaljuk, ízlés szerint főtt spagetti vagy párolt rizs passzol hosszá a leginkább.