A mártogatós hihetetlenül jó műfaj, előételnek, vendégvárónak, partiételnek, de akár házi szendvicskrémnek is remek, ez a spenótos-krémsajtos változat pedig akár tésztaszószként is megállja a helyét, ráadásul egészséges és pár perc alatt elkészíthető.

Krémes, fűszeres, nagyon sajtos, vasban és fehérjében gazdag ez a spenótos-krémsajtos mártogatós, amit nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, de főleg isteni finom. Hasábokra vágott sárgarépával, uborkával, zsenge karalábéval vagy szárzellerrel tunkolva kimondottan alakbarát, de sós keksz, kréker, csipsz, grissini, pita vagy pirítós is tökéletes hozzá. Ha kissé hígabbra készítjük, akkor szószként is bevethetjük tésztához, natúr sült hús, hal vagy zöldségek kísérőjeként, mindegyikhez nagyon jól passzol.

A legegyszerűbb, ha fagyasztott, porciózott spenótot használunk hozzá, ez nagyon praktikus, mert mindig annyit tudunk belőle használni, amennyire szükségünk van, nem kell az egész adagot kiolvasztani, és ma már szerencsére bárhol beszerezhető ebben a formában, de akár friss bébispenóttal is készíthető, ezzel is gyors, pofonegyszerű és isteni ez a krémes mártogatós.

Spenótos-krémsajtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán
  • kevés reszelt szerecsendió
  • csilipehely - opcionális
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A spenótot hagyjuk kiolvadni, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

Az olívaolajat egy kisebb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, és tűzre téve, kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, és addig kevergetjük, míg megolvad, majd bele a kinyomkodott spenót, a tejföl, a reszelt parmezán is, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük szerecsendióval, kis csilivel, sózzuk és borsozzuk, és kevergetve 3-4 perc alatt összefőzzük, hogy az ízek összesimuljanak.

Melegen, langyosan, hidegen is tálalhatjuk mártogatósként vagy szendvicskrémként.