Rengeteg íz és illat találkozik ebben a nagyszerű rizses húsban, ami az indiai konyha egyik klasszikusa. A biryani joghurtos pácolt hússal, karamellizált hagymával és fűszeres rizzsel készül, csirkével tápláló és egészséges egytálétel, nem mellesleg igazi ízutazás is a mesés keletre.

A biryani szó szerint pirítottat, pörköltet jelent, és valójában egy fűszerekben gazdag rizses hús, ami készülhet báránnyal, pulykával, csirkével, de akár hallal, rákkal vagy csak zöldségekkel is. A három fő összetevőjét - a pácolt húst, a hagymát és a rizst - külön-külön le kell pirítani és elkészíteni, majd egymásra rétegezve még egy kicsit összepárolni, hogy az ízek mindent átjárjanak.

Elsőre kicsit macerásnak tűnhet, de egyáltalán nem olyan bonyolult, a végeredmény pedig egy csoda, illatos és fűszeres, tápláló és isteni finom egytálétel, ami a szürke, hűvös napokon hangulatjavítónak sem utolsó a sok illattal és ízzel.

Csirkés biryani - indiai rizses hús

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 25 dkg joghurt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál garam masala
  • 2 teáskanál só
  • 5 közepes fej hagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • kevés olaj

A rizshez:

  • 30 dkg basmati rizs
  • 3 szem szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • 3 szem kardamom
  • 4,5 dl víz

Elkészítés: A csirkemelleket falatnyi kockára vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, lereszeljük, és a joghurttal együtt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a római köményt, a kurkumát és a garam masalát, sózzuk, és alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a csirkét, és lefedve legalább fél órát pácoljuk, ha van időnk, jót tesz neki hosszabb érés, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Közben a sok hagymát megpucoljuk és szálasra vágjuk, majd 3-4 evőkanál olajon, gyenge tűzön hagyjuk először összeesni, majd karamellizálódni, ha kész, szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.

A hagyma visszamaradt zsiradékára öntjük a joghurtos pácolt csirkét, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és kb. 2 evőkanálnyit a pirított hagymából, és tűzre téve átforraljuk időnként megkeverve, majd felöntjük 2 dl vízzel, és takarékra véve, fedő alatt kb. 30 percet főzzük.

Közben egy másik edényben 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, hozzáadjuk a rizst, a szegfőszeget, a babért és a kardamomot, üvegesre dinszteljük, sózzuk, és felöntjük a vízzel, és közepes lángon, fedő alatt kb. 15 percet főzzük, majd fedő alatt hagyjuk puhulni a saját gőzében.

A csirke szaftját egy merőkanállal nagyjából lemerjük, a rizsből kiszedegetjük a fűszereket, majd a rizst és a karamellizált hagymát a csirkére rétegezzük, meglocsolva a szafttal, majd lefedve még kb. 5 percet pároljuk.

Tálalás előtt összeforgatjuk a fűszeres rizses húst, és tányérokba szedve, friss korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve kínáljuk.