A lasagne a rakottasok koronázatlan királya, tartalmas, tele van ízzel és rétegekkel, és persze jó sok sajttal, mindenki szereti, és hűvös napokon nincs is jobb, mint a duruzsoló sütőből egy aranyszínűre sült rakott tésztát az asztalra tenni. Most húsmentesen és egyszerű módszerrel készült, szaftos, laktató és nagyon finom.

Lasagnét ritkán készítünk otthon, mert macerásnak gondoljuk, mert kell hozzá egyrészt egy szaftos ragu, másrészt besamell, meg rétegezni - csupa pepecselés... Nem feltétlenül, a besamel elhagyható teljesen, ha helyette tejszín és tej keverékével locsoljuk meg a rétegezett tésztát, majd fólia alatt sütjük első körben. A tészta felszívja és teljesen eltünteti a tejes keveréket, saját gőzében puhul meg, így csak egyetlen fűszeres ragut kell készítenünk.

Most gomba került a tésztarakottasba, fűszeres paradicsomos raguvá főzve, természetesen az elmaradhatatlan reszelt sajttal egyetemben, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús - de akinek mégis, tehet bele aprított sonkát, lepirított bacont, de akár adhat a gombához egy kis darált pulykahúst vagy felkockázott csirkét is...

Gombás lasagne egyszerűen

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 húsos kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • kevés csilipehely
  • 1 dl vörösbor
  • 1 (400 g) konzerv passzírozott paradicsom - passata
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát és a kicsumázott paprikát felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. Egy angyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a gombát rádobjuk, és pirítani kezdjük, 4-5 perc után hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a kaliforniai paprikát is, és 8-10 percet pároljuk időnként megkeverve, míg kicsit összeesik. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összes fűszert, majd felöntjük a vörösborral és a paradicsommal, összeforgatjuk, és fedő alatt 5-6 percet főzzük.

Egy kb. 25x32 centis tepsit vagy sütőtálat kikenünk evőkanálnyi vajjal, az alját kirakjuk egy réteg tésztával, elosztjuk rajta a gombás ragu felét, megszórjuk a sajt 1/3 részével, befedjük tésztával, majd megismételjük az előzőeket, végül befedjük még egy réteg tésztával. A tejet és a tejszínt összekeverjük, sózzuk, és egyenletesen és lassan rálocsoljuk a rakottasra, megszórjük a tetejét a maradék reszelt sajttal, és alufóliával gondosan lefedjük.

A lasagnét 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30 percet sütjük, majd a fóliát óvatosan levesszók - vigyázva a kicsapódó forró gőzre -, és visszatoljuk még kb. 15 percre, amig aranyszínűre pirul a teteje.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, majd kockára vágva tálaljuk.