Hűvös és szürke napokon muszáj ellenpontozni valahogy az időjárást, és valami színes, szószos-szaftos finomsággal kényeztetni magunkat. A mediterrán ízvilágú, paradicsomos raguval készülő csirkecombok például remek szolgálatot tehetnek ilyenkor - az omlós hús és a fűszeres paradicsom kettőse igazi hangulatjavító.

Egyszerű és kiadós, gyors és nagyon finom, egy nagyobb serpenyőben készül ez az ízletes, olaszos csirkecomb, ami a benne lévő kis fehérbor és a paradicsom savasságának köszönhetően nagyon omlósra, szaftosra puhul. A szószt a klasszikus bazsalikom, oregánó és rozmaring mellett egy kis sárgarépa és szárzeller, és persze fokhagyma és hagyma teszik még zamatosabbá, selymessé és sűrűvé főve a csirke társaságában.

Mediterrán paradicsomos csirke

Hozzávalók:

  • 6 darab felső csirkecomb - más csirkealkatrészből is készíthetjük
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • kevés olívaolaj
  • kevés liszt
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szárzellert vékonyan felszeleteljük, a répát meghámozzuk, durvára reszeljük.

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kevés lisztben megforgatjuk, majd egy nagyobb serpenyőben, 3-4 evőkanálnyi olívaolajon körbepirítjuk minden oldalon. Kivesszük egy tányérra, a visszamaradt zsiradékba dobjuk a hagymát, és kicsit megdinszteljük, majd a répát, a szárzellert és a fokhagymát is hozzáadjuk, összepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fűszereket, majd 2-3 perc forralás után a konzerv paradicsomot, a dobozt kiöblítjük kevés vízzel, és ezt is a raguhoz öntjük.

Amikor forr, visszatesszük az elősütött csirkecombokat, és takarékra véve, fedő alatt kb. 30 percet főzzük, míg a hús omlósra puhul.

Azonnal tálalhatjuk - párolt rizst, bulgurt, krumplit vagy akár tésztát, polentát is kínálhatunk mellé.