Írd be, mit keresel:

Pestós tészta zöldségekkel, sütőben sütve

Ha teljesen őszintének kell lennem, ezt a receptet teljesen véletlenül próbáltam ki egy szombati napon, amikor nem volt kedvem vásárolni. Benéztem a hűtőbe és a polcokra, és elkezdtem gondolkozni. Hát bizony megérte, mert ez a nagyon egyszerű ízbomba jött létre. Természetesen - mint számos tésztaételnél - itt is változtathatóak az alapanyagok (mondjuk a tészta igen jól jön hozzá), így mindenki saját ízlésére tudja formálni.

Cookta - 2023.12.03.
Pestós tészta zöldségekkel, sütőben sütve

Ez a recept mediterrán ízekkel dolgozik, pesto, koktélparadicsom, cukorborsó, olívabogyó és egy kis kapribogyó a főszereplők. Sokszor éreztem azt, hogy a pesto magában kicsit túl sűrű, nehéz, így a friss paradicsom édessége nagyon jól illik hozzá, míg a cukorborsó roppanós textúrája izgalmassá (és egészségesebbé) teszi az ételt. Az olívabogyó személyes kedvencem (ez is kihagyható minden probléma nélkül), és szerintem kiemeli a pesto sós ízét, melyben a sajt is segít. Végül a kapribogyó savassága teljesen átalakítja az ételünket.

Azzal, hogy a sütőben fejezzük be az ételt, lehetőséget adunk, hogy a sajt megolvadjon, ráadásul a tészta egy része is kissé ropogóssá válik, ami számomra egy újabb szintlépést jelent az egyszerű pestós tésztához képest. Nézzük is meg, mire lesz szükségünk hozzá.

Forrás: Ábris

Pestós tészta paradicsommal és cukorborsóval

Hozzávalók 4 főre:

  • 350-400 g száraztészta (én pennét használtam, de fusilit is nagyon el tudnék képzelni)
  • 4-5 evőkanálnyi zöld pesto
  • 100 g koktélparadicsom
  • 150 g cukorborsó tisztítva
  • 1-2 evőkanál kapribogyó (ízlés szerint)
  • olívabogyó (ízlés szerint)
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 50 g parmezán sajt vagy egyéb kemény sajt

Elkészítés: Mindenek előtt melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ezután a tésztát bő, forró, sós (nem olajos!) vízben főzzük al dentére (ne teljesen puhára, egy kicsit legyen még roppanós).

Míg a tészta fő, egy serpenyőben kevés olívaolajon kezdjük el pirítani a vékonyra szeletelt vagy aprított fokhagymát, de ne engedjük, hogy színt kapjon. Ezután hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, és pár percig pirítjuk, míg ki nem ad egy kis folyadékot magából (sózással ezt felgyorsíthatjuk). A körülbelül 2 centisre vágott cukorborsó is mehet a tepsibe, majd a pesto és pár evőkanál a tészta főzővizéből (mivel ebben főzzük a tésztát, magas a keményítőtartalma, és krémességet ad a szószunkhoz). Végül adjuk hozzá a kapribogyókat, borsozzuk.

Mikor a tészta kellően puha (de nem teljesen), leszűrjük, de a főzővíz egy részét megtartjuk. A tésztát hozzáadjuk a pestos szószhoz, alaposan összekeverjük, és egy kóstolás után sózzuk, ha szüksége van rá. Ha ebben a stádiumban még túl sűrű a szósz vagy nem elég a tésztához képest, adhatunk hozzá pestót és főzővizet, majd keverjük el alaposan, míg krémessé válik (a zsiradék és keményítő emulziója által).

Az így kapott tésztát egy mély tepsibe helyezzük át, reszeljünk sajtot a tetejére, és mehet az előremelegített sütőbe egyenesen. Addig süssük, míg a sajt megolvad, és a tészta egy picit megpirul.

Pár percig pihentessük, majd tálaljuk. Egy kis hideg tejföl nagyon passzol az ételhez tálaláskor, de magában is teljesen megállja a helyét.

Forrás: Ábris

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.