Hihetetlenül egyszerű, gyors és nem mellesleg egészséges zabkekszet készíthetünk sült sütőtökkel, ami kávé mellé nassolnivalónak, de akár reggelinek is tökéletes, ha elmajszolunk belőle két-három darabot. Pikk-pakk összeállítható, ha van hozzá sült tökünk, így legközelebb érdemes nagyobb adaggal készíteni, hogy ehhez a finomsághoz is jusson belőle.

Ropogós, illatos, pár egyszerű alapanyaggal készül, a sütőben enyhén karamellizálódott sütőtöknek köszönhetően pedig cukor vagy más édesítő nem is nagyon, épp csak kevéske kell bele, vegán és mindenmentes változatban is készíthető ez az egészséges keksz. Valójában csak zabpehellyel és sütőtökkel készül, amit egy kis chiamag fog össze, illetve némi fűszer és sütőpor kell csak hozzá, hogy illatosabb és egy kicsit könnyebb legyen ez az isteni kis nassolnivaló.

Ha van maradék sütőtökünk, akkor 5 perc az összeállítása, és 15 perc alatt készre is sül, nem túl édes, ínyencek gazdagíthatják mazsolával, aszalt áfonyával is a "tésztaalapot", de natúr változatban, egy kis tökmaggal vagy dióval megszórva is nagyon finom!

Sütőtökös zabkeksz

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely (1 bögre = 2,5 d)
  • 1 bögre pürésített sült sütőtök
  • 1-2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kevés tökmag a tetejére

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tökmag kivételével az összes alapanyagot egy keverőtálba tesszük, összedolgozzuk. Kisebb maréknyi adagokat veszünk, kézel gombóccá formázzuk, lenyomkodjuk, sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, még egy kicsit lelapogatjuk, vagy egy pohát talpával egyenletesen lenyomkodjuk.

Megszórjuk a tökmaggal, és a sütőbe tolva 15 perc alatt megsütjük. Kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd egy lapáttal rácsra átemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni, hogy jó ropogósak legyenek.