Egy tál forró, laktató leves az, amire ezeken a hűvös és szürke napokon a legjobban vágyunk, ami nemcsak testet-lelket átmelegít, de praktikus is, hiszen kellően tartalmasra készítve önmagában, egytálételnek is megállja a helyét. Ez a toszkán kelkáposztaleves is ilyen, tele tápláló alapanyagokkal és vitaminnal, egyszerű, kiadós és nagyon finom.

A kelkáposzta nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, pedig nagyon egészséges, olcsó, tele van rostokkal, A-, B-, C- és E-vitaminokban gazdag, sok kalciumot és vasat tartalmaz, mindehhez pedig kalóriaszegény – 100 g mindössze 30 kcal energiát tartalmaz –, így minden okunk megvan. Tény és való, hogy túlfőzve sem az állaga, sem az illata nem csábító, de egyáltalán nem kötelező rommá főzni, mint a menzán - érdemes inkább egy kicsit újragondolni a készítését, és kipróbálni új változatokban.

Az olaszok például nagyon szeretik a kelkáposztát párolva - recept ITT - és gazdag téli levesnek is, krumplival és darált hússal, egy kis tejszínnel krémesítve, oregánóval, majorannával és kis köménnyel ízesítve. Nagyon egyszerű, tartalmas és kiadós, ha darált csirkével vagy pulykával készítjük, alakbarát, rántás és habarás nélküli gazdag ízvilágú, egytálételnek is beillő melengető leves.

Toszkán kelkáposztaleves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes krumpli
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 1 paradicsom
  • 25 dkg darált hús
  • 1,2 l alaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a krumplit félkarikákra vágjuk, a kelkáposztát leveleire szedjük, a vastag ereket kivágjuk, a leveleket felcsíkozzuk, a paradicsomot felkockázzuk.

Egy nagyobb lábasban 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és kevergetve lepirítjuk, amíg morzsás lesz és kifehéredik. Egy tányérra kivesszük, még 2 evőkanál olajat teszünk a lábasba, rádobjuk a hagymát, üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát és a paradicsomot is hozzáadjuk, meghintjük a köménnyel, a majorannával és az oregánóval, ha megérezzük az illatukat, felöntjük az alaplével. Ezután mehet bele a krumpli, sózzuk, borsozzuk.

Ha felforrt, 10 percet főzzük közepes lángon, hozzáadjuk a húst és a laskára vágott kelkáposztát, és kis lángon 20 percet főzzük, majd a tejszínnel gazdagítva még egyet forralunk rajta. Elzárjuk, 10 percet pihentetjük, majd tálaljuk.