Könnyű és krémes, csak úgy eteti magát, pufi palacsintának, de lepénykének is nevezhetjük - az biztos, hogy nem lehet vele betelni. Az alapja krémes és lágy ricotta, amit ebben az esetben krémesebb túróval is helyettesíthetünk, nagyon finom és pofonegyszerű, reggelinek, uzsonnának, de tartalmasabb leves után másodiknak is megállja a helyét.

A ricotta csodás alapanyag, a sajtkészítés mellékterméke, a tejből kicsapódó savó leszűrt, finoman szemcsés és krémes eredménye. A túrónál lágyabb ízű, krémesebb, fehérhedús alapanyag, amit őseink orda néven ismertek, és kicsit érleltebb, szinte sajtszerűen szeletelhető, keményebb formában használtak.

Sovány, de mégis krémes állagú a ricotta, szuper vele dolgozni és nagyon egészséges, jó áron beszerezhető ma már szinte mindenhol - puha pufi palacsintához például remek alapanyag, szinte alig kell hozzá más, pár perc alatt kikeevrhetó a tésztája, kis olvasztott vajon megsütve egyszerien mennyei. Az alaprecept hibátlan - citromhéjjal, mazsolával, más aszalvánnyal, csokidarabkákkal turbózható, bátran lehet vele kísérletezni!

Pillekönnyű ricottás pufi palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • kevés reszelt narancshéj
  • 1 evőkanál vaj
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét laza habbá verjük egy csipet sóval. A tojássárgákat a többi hozzávalóval egy keverőtálban összekeverjük. Ezután a fehérjehabot 2-3 részletben a masszába finoman beleforgatjuk.

Egy serpenyőben kevés vajat olvasztunk, a ricottás tésztamasszából evőkanálnyi adagot teszünk bele, a kánál hátával kicsit megformázzuk, és mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük.

Azonnal tálaljuk friss gyümölccsel, édes joghurttal vagy tejföllel, lekvárral.