A pirított rizs ezerarcú étel, eredetileg a maradék rizs felhasználásának praktikus módja volt, és köretnek készült, de mivel pár egyszerű alapanyaggal kiegészítve gyors és kiadós, laktató fogás, mára már főételként, önmagában is megállja a helyét. Ázsia minden vidékén népszerű, mindenhol egy kissé más ízesítéssel készül - most egy egyszerű thai változatot mutatunk, ami otthon is könnyedén elkészíthető.

Szuperegyszerű, gyors, változatosan variálható étel a pirított rizs, ráadásul remekül megmenthető benne a maradék, önmagában már nem túl csábító rizs. Csak egy wok vagy nagyobb serpenyő kell hozzá, némi zöldség és egy kis fehérje, amivel teljes értékű fogássá emelhetjük a szimpla rizst. Ebben a fogásban az is jó, hogy teljes a szabadság, gyakorlatilag bármit belepakolhatunk - zöldségként sárgarépa, újhagyma a legkézenfekvőbb, de borsó, brokkoli, káposzta vagy akár kész fagyasztott zöldségkeverék is jó hozzá, ami pedig a fehérjét illeti, használhatunk csíkokra vágott csirkemellet, pulykát, sertést vagy akár marhahúst is, garnélát vagy húsmentes változatban tofut is, és persze tojást, ami szinte kötelező eleme a pirított rizsnek.

Ebben a thai változatban gyömbér, fokhagyma, csili és őrölt koriander adja a jellegzetes ízeket, aki szereti az erőset, a csiliből és a gyömbérből bátran használjon bőven, emellett kis répa és újhagyma, illetve garnéla és tojás került bele. Nagyon finom fűszeres, extra tükörtojással tálalva laktató és egészséges fogás, amit szűk negyedóra alatt összedobhatunk.

Thai pirított rizs

Hozzávalók 2 személynek:

  • 30 dkg maradék főtt rizs
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 12 darab garnéla
  • 3 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • csili ízlés szerint
  • 1 lime
  • kevés olaj
  • só, bors

Elkészítés: A fokhagymát, a gyömbért, az újhagymát és a répát megtisztítjuk, a répát durva reszelőn lereszeljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát és a gyömbért lereszeljük.

Egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba 2 evőkanál olajat öntünk, hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, tűzre téve illatosra pirítjuk, hozzáadjuk a répát és az újhagymát, kevergetve sütjük, majd 2 perc után a garnélát is hozzáadjuk. Kis idő után mehet bele a rizs és az őrölt koriandermag, valamint ízlés szerint csili, sózzuk és borsozzuk, és néhány percig pirítjuk, majd középen helyet csinálunk az edényben, beleütünk 1 tojást, elhabarjuk, majd az egészet átkeverjük, és fél lime levével meglocsolva még 1 percig sütjük.

Egy müzlistálba vagy nagyobb, gömbölyűbb bögrébe veszünk a rizsből egy adagot, lenyomkodjuk, majd tányérra borítjuk, ezt megismételjük a másik adaghoz is.

Közben egy serpenyőben pici olajat forrósítunk, és 2 tükörtojást sütünk, sózzuk, majd a sült rizsre rakjuk, és friss salátával tálaljuk.