Egyszerű és nagyszerű, csokis és kényeztető, mindösszesen 3 alapanyag kell hozzá, a magunk örömére is készíthetjük, de annyira különleges és mutatós, hogy akár gasztroajándéknak is tökéletes - próbáljátok ki a mogyoróvajas csokitallért, abbahagyhatatlan!

Lágy csokoládé, krémes mogyoróvaj, egy kis méz vagy juharszirup, néhány papírkosárka vagy szilikon muffinforma kell csak ehhez a nagyon izgalmas nyalánksághoz, egyszerűbb, mint bármilyen bonbon, és egyáltalán nem szokványos. A pörkölt földimogyoróból készülő mogyoróvaj kicsit sós és édes is egyszerre, nagyon jól passzol a csokoládé lágyságához, és ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető, de akár házilag is elkészíthető nagyon egyszerűen.

Ha ajándékba szánjuk, érdemes hozzá beszereznünk színes papírból vagy fóliából készült kosárkákat, csinosabb és kevésbé sérülékeny így, és akár már most elkészthető, mert a hűtőben hosszú ideig, akár egy hónapig is bátran eltartható légmentes dobozba zárva - csak arra ügyeljünk, hogy túlzottan rá ne járjunk, és idő előtt el ne fogyjon. ;)

Mogyoróvajas csokitallér

Hozzávalók:

  • 20 dkg ét- vagy tejcsokoládé - amelyiket szeretjük
  • 15 dkg mogyoróvaj
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés: A mogyoróvajat mikróban vagy gőz fölött kicsit meglágyítjuk, hozzáadjuk a mézet vagy juharszirupot, simára keverjük. A csokoládét felaprítjuk, és ezt is megolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött, simára keverjük.

Papírkosárkákba, muffinkapszlikba vagy szilikon muffinformába kanalazzuk a csoki felét, elkenjük, hogy kicsi az oldalára is kerüljön, tálcára rakjuk, és a hűtőbe - vagy ha hideg van kint, akkor az erkélyre - tesszük 15 percre. Ezután elosztjuk rajtuk a mogyoróvajat, elsimítjuk, újabb 15 perc hűsölés következik. A maradék csokit újra megolvasztjuk, és elosztjuk a tetejükön, finoman a konyhapulthoz ütögetjük, hogy simán elterüljön, majd még fél órát hűtjük.

Ízlés szerint kinyomkodhatjuk a formából, ha szép papírkosárkában készítettük, akkor hagyhatjuk így is. Jól záródó dobozban a hűtőben tároljuk, fogyasztás előtt 15 perccel érdemes kivenni, hogy lágyabb, krémessebb legyen.