A héjában sült krumpli egy kis vajjal vagy kacsazsírral, forró teával sokakban gyerekkori emlékeket idézhet. Szegény, hóvégi vacsora, de isteni finom, a konyharuhában melegen tartott sült krumpli apránként került elő, és mindig csalódás volt, amikor elfogyott. Ez egy kicsit más, de hasonlóan egyszerű, és a maradék pesto és parmezán megmentéséhez is tökéletes.

Tegye fel a kezét, akinek a hűtőjében ne ment volna tönkre pár kanálnyi pesto, meg egy adag olaszos tésztához félretett parmezán? Nagycsaládosoknál temészetesen ez nem fordul elő, de aki csak 1-2 személyre főz, ez bizony valós veszély. Ezzel a szuperegyszerű héjában sült krumplival megmenthethetjük ezeket a nagyon is jó és értékes alapanyagokat, nem mellesleg nagyon finom, köretként vagy akár egy salátával kiegészítve főételként is bevethető.

Érdemes kisebb és vékonyabb héjú krumplit használni, félbevágva, hogy összesüljön a parmezánnal, ropogós réteget képezve a krumplin, a pesto pedig krémesre keverhető pár kanál tejföllel... De ha nincs pestónk, kis zöldfűszer és fokhagyma is szuper joghurttal vagy tejföllel kikeverve, így is remek kísérője lehet ennek a ropogós-krémes sült krumplinak.

Héjában sült krumpli pestóval és parmezánnal

Hozzávalók 2 személyre főételnek, 4 személyre köretnek:

  • 50 dkg apróbb szemű krumpli
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 kis pohár (175 g) tejföl
  • 2 evőkanál pesto

Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk, félbevágjuk. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, meghintjük a reszelt parmezánnal, a krumplikat vágott felükkel lefelé sűrűn és szorosan a parmezánra rakosgatjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 20 percet sütjük. Közben a tejfölt a pestóval kikeverjük.

A krumplikat egy csipesszel vagy két villával megfordítjuk, és még 5 percre visszatoljuk, majd azonnal tálaljuk a pestós tejföllel meglocsolva.