A karácsonyi készülődés sok fejtörést okoz, az ajándékok, a bevásárlás, a szervezés, a menü, és akkor még jönnek a céges és baráti koccintós ünneplések, így mindig jól jön, ha van néhány frappánsan egyszerű, jópofa ötlet falatkának vagy vendégvárónak.

De van ilyen? A válasz határozott igen! Főzés, sütés, macera nélkül is villámgyorsan készíthetünk olyat, amit mindenki szeret, hipp-hopp el fog fogyni, nem szokványos, és igazán ünnepi hangulata van - legalábbis ez a zöldfűszeres sajtgolyó ilyen. Szuper partifalat karácsonyi bulira, de akár családi körben is bevethető előételnek - a fűszerezése pedig ízlés szerint alakítható.

A kis karácsonyi fenyőink alapja ricotta és natúr krémsajt, amit egy kis reszelt parmezán ízesít, simán csak össze kell keverni, a hűtőben picit érlelve az ízei is összesimulnak, és könnyen formázhatóvá válik. A "zöldítéshez" bármilyen friss zöldfűszer tökéletes, kapor, petrezselyem, bazsalikom, snidling, amit most frissen a legkönnyebben beszerezhetünk, de akár ezek keverékét is használhatjuk - azt válasszuk, amelyiket leginkább szeretjük!

Kekszes-sajtos karácsonyi fenyő

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 25 dkg natúr krémsajt
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán
  • 2 evőkanál tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • só, bors
  • jó sok finomra vágott kapor, petrezselyem, bazsalikom, snidling
  • gránátalmamagok a díszítéshez - rózsabors is használható helyette
  • sós keksz a tálaláshoz

Elkészítés: A szobahőmérsékletű krémsajtot átkeverjük, hozzáadjuk a ricottát, a tejfölt, a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, alaposan összekeverjük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

A masszából nagyobb diónyi darabokat veszünk, és először gombóccá, majd kúppá formázzuk, és finomra aprított zöldfűszerben megforgatjuk. Kekszekre állítjuk, a hegyükbe gránátalmamagokat teszünk. Pár órát elvannak a hűtőben tálalás előtt, de érdemes nem túl hidegen kínálni, hogy kellemesen krémesek és ízletesek legyenek.