Igaz, hogy a klasszikus mézeskalács kihagyhatatlan sütemény karácsonykor, de a kenyérformában sütött, puha és könnyű mézes süteménynek is érdemes esélyt adni. Advent-illatú, tökéletes reggelire vagy uzsonnára magában is, vagy akár egy kis vajjal, mézzel...

Ha még nincs karácsonyi hangulatunk, még nem jött meg az ihlet a készülődéshez, ez a gyorsan összeállítható és nagyon egyszerű kevert süti garantáltan segíteni fog. Annyira finom és illatos, a méztől és a jellegzetes mézeskalácsos fűszerkeveréktől ünnepi illatú, már a sütéskor az egész lakás betölti a karácsony hangulata, minden túlzás nélkül.

A legegyszerűbb készen kapható fűszerkeveréket használni, de ha véletlenül nincs ilyenünk, akkor őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió és vanília keverékéből mi magunk is összeállíthatjuk a mesésen finom és illatos fűszerkombót...

Mézeskalácsos kenyér

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 dkg barna cukor
  • 18 dkg méz
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a mézet, és egy kézi habverővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és apránként, több részletben hozzákeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket, és ha szép sima, akkor végül az olvasztott vajat is belekeverjük.

Kivajazott és lisztezett - vagy sütőpapírral bélelt - kenyér- vagy téglaformába öntjük, elsimítjuk, és 170 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve 15 percet hagyjuk a formában hűlni, majd kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megvágnánk.