Írd be, mit keresel:

Édesburgonyás tajine, a mennyei melengető egytálétel

A szürke és hűvös napokon a legjobb egy melengető, fűszeres, szaftos egytálétel, aminek már az illatai melegséggel töltik el az embert. Ez az édesburgonyás-húsos, marokkói recept alapján készült, kis aszalt sárgabarackkal és fűszerekkel megbolondított ragu éppen ilyen, és különlegessége ellenére az elkészítése is nagyon egyszerű.

Cookta - 2023.12.09.
Édesburgonyás tajine, a mennyei melengető egytálétel

Aki szereti az édes-sós párosítást és a kicsit egzotikusabb ízvilágot, annak kedvence lesz ez a fantasztikusan fűszeres és nagyon harmonikus, ugyanakkor izgalmas marokkói tajine (ejtsd: tazsin), ami ezúttal édesburgonyával és aszalt sárgabarackkal készült. A tajine egyébként egy gazdag húsos-zöldséges egytálétel, amit leggyakrabban valamilyen aszalt gyümölccsel is kiegészítenek. Rengeteg változata létezik, gyakorlatilag bármilyen zöldség-hús kombinációjával működik, mindig szaftos és fűszeres, és kuszkusszal tálalják.

Ez az édesburgonyás változat nagyon finom és illatos, igazi lélekmelengető fogás hűvös napokra, a hús – ami lehet bárány, borjú, de akár pulyka is – omlósra, a zöldség krémesre fő benne, ráadásul igazán kevés dolgunk van vele, mégis egy különlegesebb fogást tálalhatunk.

Marokkói édesburgonyás ragu

Hozzávalók:

  • 60 dkg bárány- vagy borjúhús, esetleg pulykacomb
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg édesburgonya
  • 10-12 aszalt sárgabarack
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél csokor koriander vagy petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • diónyi vaj
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a húst felkockázzuk. A vajat és az olívaolajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a kurkumát, az őrölt köményt és a gyömbért, átkeverjük, majd a húst is hozzáadjuk, kevergetve 4-5 percet pároljuk. Közben felkockázzuk a paradicsomot, ezt is hozzáadjuk a fél csokor petrezselyemmel vagy korianderrel együtt, sózzuk, borsozzuk, felöntjük 2 dl vízzel. Ha felforrt, takarékra vesszük, és fedő alatt kb. 30 percet főzzük.

Közben meghámozzuk az édesburgonyát, felkockázzuk. A húsos raguból eltávolítjuk a zöldfűszert, hozzáadjuk az édesburgonyát és az aszalt barackot, meghintjük a fahéjjal, ha kell, még kis vizet adunk hozzá, átkeverjük, és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre főzzük, míg az édesburgonya puhára fő, aszósz pedig besűrűsödik.

Azon melegében tálaljuk, kuszkuszt – vagy akár bulgurt, rizst – kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.