Nem annyira bonyolult, mint amennyirő ütős, igazi ünnepi kalóriabomba ez a duplán csokis piskótatekercs, kívül is, belül is csupa csoki, és könnyedén feldíszíthető fatörzsnek is, ami rögvest karácsonyi desszertté teszi.

A piskótatekercs igazi nagymama-féle klasszikus, különösen baracklekvárral töltve, de ünnepi desszertnek is tökéletes, ha felturbózzuk egy kis - vagy sok! - csokival. A piskóta és a töltelék is könnyedén összecsokizható, mint ennél a nagyon puha és krémes változatnál, nagyon kényeztető és abbahagyhatatlan, egy kis díszítéssel az ünnepi asztalon is megállja a helyét, de céges bulin is biztos sikert arat.

A piskótát kakaópor és olvasztott étcsoki, a mascarponés-tejszínes tölteléket fehércsoki ízesíti - szaftos, puha és lágy, de a krémet gazdagíthatjuk is akár egy kókusszal, reszelt narancshéjjal vagy kandírozott naranccsal, meggyel vagy csokidarabokkal. Isteni minden változatban!

Duplacsokis piskótatekercs

Hozzávalók:
A csokis piskótához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 5 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 5 dkg étcsokoládé

A fehércsokis-mascarponés töltelékhez:

  • 12,5 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csoki
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A tetejére:

  • kakaópor vagy 5 dkg fehér csoki

Elkészítés: A csokis piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A felaprított étcsokoládét gőz fölött vagy mikrőban megolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük. A cukrot és a vaníliát a tojássárgákhoz adjuk, és jó habosra, szinte fehérre verjük, majd a csokit is hozzákeverjük. Hozzászitáljuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztát, összeforgatjuk, majd fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, végül az összes tojáshabot hozzáadjuk, és finoman összeforgatjuk.

A csokis piskótatésztát sütőpapírral fedett gáztepsire öntjük, egy spatulával elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hihúzzuk a tepsiből a sütőpapír segítségével, ha kicsit hűlt, megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a megfordított sütőpapírra tesszük a piskótát, és feltekerjük, félretesszük hűlni.

A töltelékhez a fehér csokit feltördeljük, 3-4 evőkanál tejszínt adunk hozzá, és gőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük. A jól behűtött tejszínt habbá verjük, a szobahőmérsékletű mascarponét a vaníliával felhabosítjuk, hozzáadjuk az olvasztott fehér csokit, ezzel simára keverjük, majd több részletben beleforgatjuk a tejszínhabot is.

A kihűlt csokis piskótát kitekerjük, egyenletesen megkenjük a fehércsokis-mascarponés habbal, majd feltekerjük, az ebbig használt sütőpapírba csomagoljuk, és 30-40 percet a hűtőben pihentetjük - de előző nap is elkészíthető.

Kakaóporral meghintve vagy olvasztott fehér csokival meglocsolva tálaljuk ezt a csokicsodát...