Most van az aszalt gyümölcsök igazi szezonja, ilyenkor a karácsonyi desszertekhez, gyümölcskenyérhez feltankolunk finom és édes mazsolát, datolyát, fügét, áfonyát, aszalt szilvát, ám ezekből isteni ünnepi kompótot is készíthetünk - lengyel mintára.

A különféle szárított és aszalt gyümölcsök nagyon egészségesek, rengeteg ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, és ha figyelünk arra, hogy ne cukrozott változatot vásároljunk, akkor csak természetes gyümölcscukrot tartalmaznak. Leggyakrabban sütibe vagy müzlibe kerülnek, de készülhet velük ágyas pálinka is - gasztroajándéknak is tökéletes például aszalt szilvával, barackkal a megfelelő pálinkával párosítva -, tehetünk belőlük forralt borba, vagy érdemes kipróbálni a lengyelek karácsonyi italát, az aszalt gyümölcsökkel készülő kompótot.

Igen, hiába kompót, mégis italról van szó, jó bő vízben készítik többféle gyümölccsel és fűszerrel, a végeredmény pedig egy mennyei, korallszínű édes ital - hozzáadott cukor nélkül -, amiből kicsipegethetőek a felpuhult gyümölcsök. Forrón kortyolva tökéletes és egészséges lélekmelengető nedű, amely nem mellesleg az emésztésnek is jót tesz. Nagyobb adaggal érdemes készíteni, hiszen bármikor könnyedén újramelegíthető.

Kompót aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt alma
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 3 rúd fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 3 hüvely kardamom
  • 3 liter víz

Elkészítés: Az összes gyümölcsöt egy nagyobb lábasba tesszük, a kardamomokat egy kés fokával megroppantjuk, majd a szegfűszeggeé és a fahéjjal a gyümölcshöz adjuk. Felöntjük a vízzel, tűzre téve felforraljuk, majd takarékon, fedő alatt kb. 40 percet főzzük. Hagyjuk néhány órát állni, hogy az ízek jól kioldódjanak és a gyümölcsök felpuhuljanak.

Ízlés szerint forrón vagy hidegen pohárba merve tálaljuk - a gyümölcsöket pedig bátran variálhatjuk!