Szerintem kevesen vannak, akik ne szeretnék a sütőben sült krumplit, főleg, ha olvadó sajttal, esetleg tejföllel van megkoronázva. Ez olyasmi, de kicsit más - isteni!

A most következő étel ennek a sokkal tovább gondolt verziója, ahol az egyébként köretként kezelt töltött burgonya laktató és ízekkel teli teljes fogássá lép elő.

A szimpla krumpli helyett is édesburgonyát használtam, a töltelék pedig az ismert tex-mex étel, a fajitas töltelékéhez hasonlít kísértetiesen. Laktató, gazdag, isteni - igazi ízutazás!

Forrás:
Hajós Ágnes

Kétszer sült édesburgonya csirkés fajitas töltelékkel

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db ökölnyi méretű édesburgonya
  • 1-1 kicsi piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
  • 3 csirke felsőcombfilé
  • 3 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csokor koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 lime
  • 2 avokádó
  • 1 konzerv vörösbab
  • só, bors
  • 1 fej hagyma
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • salsa a tálaláshoz

Elkészítés: Az édesburgonyákat hosszában félbevágjuk, tepsire ültetjük vágott felükkel felfelé. 180 fokos sütőbe toljuk, puhára sütjük. Kb. 30 perc, kést beleszúrva ellenőrizzük.

Közben a húst és a paprikákat vékony csíkokra vágjuk, a hagymát durvára vágjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát, félidőben rádobjuk a húst és rányomjuk a fokhagymát. Mikor félig megsült, rászórjuk a római köményt és a pirospaprikát, hozzáforgatjuk a paprikacsíkokat. Csak addig kevergetjük, míg a hús készre sül. Hozzáöntjük a babot és a fele levét. Ezzel csak átforgatjuk, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk. Egy tálba ötjük, hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, belenyomjuk a lime felének a levét.

A kész édesburgonyák húsát a tálba kanalazzuk, elkeverjük, majd a tölteléket visszahalmozzuk az édesburgonyák héjába. A tetejükön elosztjuk a sajtot. Visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg megolvad rajta a sajt.

A felkockázott avokádóval, egy-egy gerezd lime-mal és a salsával tálaljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes